2024.03.19, Kedd
Évi 100 ezer teherautónyi anyagot vizsgálnak a Duna Csoport laborjában
Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Évi 100 ezer teherautónyi anyagot vizsgálnak a Duna Csoport laborjában

magyarepitok.hu

2019.04.25. 08:00

A folyamatos, magas színvonalú útépítés záloga a Lakitelken található laboratórium, ahol különféle minőségellenőrző vizsgálatokat végeznek.

Hirdetés

Lakitelken található a Duna Csoporthoz tartozó Hódút Kft. központi laboratóriuma, melyre nagy szükség van az útépítéshez kapcsolódó minőségellenőrző mérések és vizsgálatok miatt. A laboratóriumban végzik az anyagok és gyártott termékek – úgy mint az aszfalt, a talaj, a beton, bitumenemulzió és kőanyagok – minőségellenőrzését.

A múlt évben mintegy 2 millió köbméter beépített földmű anyagvizsgálatát és helyszíni ellenőrzését látták el – ez 100 ezer teherautónyi mennyiséget jelent.

Az útépítéshez fontos megállapítani, hogy az adott talaj beépíthető-e, ehhez pedig meghatározzák a természetes víztartalmát, valamint a szemcsék méretét. Fontos, hogy a beépített föld tömör legyen és ne süllyedjen meg a nehéz járművek alatt sem, hiszen ez adja az út alapját, erre épülnek a beton- és aszfaltrétegek.

 

 

Nem csak a laborban történnek mérések, ellenőrzik azt is, hogy amit beépítetett, megfelel-e az elvárt normáknak. Ehhez fontos eszköz az izotópos tömörségmérő, amely speciális folyamatok és számolás után kalkulálja ki az adott útszakaszon a tömörségi százalékot és víztartalmat.

A laborban és a helyszínen történő mérések biztosítják az utak megfelelő minőségét és hosszú élettartamát.

GazdaságLakitelekDuna Aszfalt Kft.útépítésHódút Kft.laboratórium