2024.03.19, Kedd
Fellendülőben a sárgarépa termesztés - Bács-Kiskunban terjeszkedne az Austria Juice Hungary Kft.
pixabay - illusztráció

Fellendülőben a sárgarépa termesztés - Bács-Kiskunban terjeszkedne az Austria Juice Hungary Kft.

MTI

2018.10.29. 14:28

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint jelentősen fejlődhet a hazai sárgarépa-termesztés, a zöldség termőterülete néhány éven belül újra elérheti a rendszerváltás körüli 1800-2000 hektárt.

Hirdetés

Az MTI-nek hétfőn küldött közleményben a kamara kiemelte, jelenleg mintegy 1250 hektáron termesztenek Magyarországon sárgarépát.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően 25 év alatt a sárgarépa-termésátlagok duplájára emelkedtek, a legkorszerűbb technológiával, öntözött területeken jelenleg már elérik a 80 tonnás hektáronkénti termésmennyiséget, így az országban termesztett összmennyiség elérheti majd akár a 100 ezer tonnát is - írja a kamara.

A közlemény szerint az Austria Juice Hungary Kft. az elmúlt két évben az érsekhalmi sárgarépa-feldolgozó üzemben mintegy ötmillió eurós fejlesztést hajtott végre, és további beruházásokat tervez. A társaság a tervek szerint 2025-ig mintegy 600 hektárra futtatja fel a sárgarépa termeltetési és feldolgozási projektjét. A vállalat hosszú távú termesztési lehetőséget kínál elsősorban a Bács-Kiskun megyei gazdálkodóknak.

A NAK kiemelte, a sárgarépa-termesztés világviszonylatban dinamikusan fejlődik, az utóbbi években mintegy 1,1 millió hektáron közel 43 millió tonna sárgarépát termesztettek. A sárgarépa sikerét az egészségre gyakorolt kedvező hatása mellett az adja, hogy rendkívül sokféleképpen fogyasztható.

GazdaságBács-Kiskun megyeNAKsárgarépaAustria Juice Hungary Kft.termőterülettermesztés