2024.04.27, Szombat

Masszív drágulás Bács-Kiskun megye lakáspiacán

ingatlan.com

2018.08.06. 13:11

A megyében a legtöbben a 120 négyzetméternél nagyobb házakat és a 40-60 négyzetméteres lakásokat keresik.

Hirdetés

Számottevően, 19 százalékkal nőtt egy év alatt a Bács-Kiskun megyei lakóingatlanok - családi házak és lakások - átlagos négyzetméterára. Kecskeméten egyértelmű a drágulás a családi házaknál és a lakásoknál is, de akadnak olyan városok, amelyekben némiképp eltérő volt a forgatókönyv - derül ki az egyik legnagyobb országos ingatlanhirdetési portál, az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint 17 ezer hirdetés alapján vizsgálta a Bács-Kiskun megyei lakáspiaci kínálatot az augusztusi adatok alapján.

 

A magyarországi lakáspiac évek óta töretlenül élénkül, főként a nagyvárosokban egyre nagyobb a kereslet és ezzel párhuzamosan az árak is emelkedésnek indultak. A lakáspiaci élénkülésben több tényező játszik szerepet. Többek között a gazdasági növekedés, a háztartások nettó jövedelmének emelkedése, a válság során és után elhalasztott lakásvásárlások pótlása mind-mind hozzájárultak az ingatlanpiac bővüléséhez. Az országon belül először Budapesten pörgött fel a lakáspiac, ott 2014-től kapcsolt magasabb fordulatszámra, majd a megyeszékhelyek és nagyvárosok is megkezdték a felzárkózást. Az országon belül a kínálat, a kereslet és az árak között is jelentősek az eltérések.

 

Megugrottak a kecskeméti árak

Bács-Kiskun egyike azoknak a megyéknek, ahol számottevően nőttek az árak: az idén áprilisban a kínálati piacon a lakóingatlanok - családi házak és lakások - átlagos négyzetméterára 250 ezer forint volt, ami 19 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten.

 

Bács-Kiskun megye “fővárosában”, Kecskeméten a lakások átlagos négyzetméterára 21 százalékkal 370 ezer forintra nőtt, a családi házaké pedig 19 százalékkal 280 ezer forintra emelkedett. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy Kecskemét az elmúlt évtizedben látványos fejlődést ért el részben az autóipari beruházások révén, ez pedig kedvező hatással volt a város lakáspiacára is. Kecskeméten évek óta stabil a növekedés, ezt jelzi, hogy az eladásra hirdetett lakások átlagos négyzetméterára 2015 augusztusa óta 60 százalékkal nőtt - mutat rá az ingatlan.com elemzése.

 

Városi eltérések

Az ingatlan.com elemzése szerint Kecskemét nincs egyedül, Bács-Kiskun megye több nagyvárosában is jelentős áremelkedés következett be. A bajai családi házak négyzeméterára például 12 százalékkal 149 ezer forintra, a lakásoké pedig 24 százalékkal 215 ezer forintra nőtt 2017 augusztusához képest.

 

Kiskunhalason kicsit más volt a forgatókönyv: a családi házaknál mérsékelten, 8 százalékkal 136 ezer forintra emelkedett az egységár, a lakásoknál viszont jóval nagyobb, 33 százalékos drágulás ment végbe, így idén augusztusban 183 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár. Kiskunfélegyházán megint másként alakult a piac, ott mind a családi házak, mind a lakások jelentősen drágultak: előbbiek átlagos négyzetméterára 40 százalékkal 165 ezer forintra, utóbbiaké 37 százalékkal 241 ezer forintra emelkedett.

 

Az ingatlan.com szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy a kínálati piac átlagos négyzetméteráraitól elérhetnek az egyes ingatlanok árai, mivel egy-egy lakás állapota, felszereltsége, városon belüli elhelyezkedése mellett más szempontok is befolyásolhatják az árakat.

 

Az ingatlan.com elemzése szerint Bács-Kiskun megyében az idén a családi házaknál a 120 négyzetméternél nagyobbak a legnépszerűbbek, az érdeklődők harmada ilyen méretű házat keres. A lakások esetében a 40-60 négyzetméter viszi a prímet, 43 százalék szeretne ekkora ingatlant. Az árak alapján pedig az 5-19 millió forintos ingatlanok iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet.

 

Profik és a jövőkép

Az ingatlan.com elemzése szerint Bács-Kiskun megyében a lakóingatlan-hirdetések döntő része ingatlanközvetítőkhöz köthető, tehát az eladók többsége profi segítséget is igénybe vesz az eladáshoz. Ez lényeges kérdés, hiszen ahhoz, hogy egy-egy régió vagy megye lakáspiacáról pontos képet lehessen alkotni, szükség van arra, hogy a lakáseladást tervezők az interneten is tájékozódjanak, és szükség esetén profi ingatlanközvetítőt vonjanak be. Ráadásul így jó eséllyel gyorsabban és egyszerűbben adhatnak túl az adott lakáson, márpedig milliós, tízmilliós eladási áraknál az idő kiemelt tényező.

 

A következő időszakban a lakásdrágulás az országos trendeknek megfelelően Bács-Kiskun megyében is lassulhat, az áremelkedésnek ugyanis gátat szab a vásárlóerő, azaz a vevőjelöltek nem képesek bármeddig elmenni. Igaz ez a túlárazott lakásokra is: ha ugyanis túlzott árat szab meg az eladó, akkor nem vagy csak sokkal hosszabb idő alatt talál vevőt.

GazdaságBács-Kiskun megyeingatlanpiac