2024.03.19, Kedd
G7.hu – nagyot lépett a hazai revolverező sajtókultúra
Youtube - Varga Zoltán interjút ad

G7.hu – nagyot lépett a hazai revolverező sajtókultúra

Bácsmegye

2018.05.18. 15:45

A képen látható jó kiállású "üzletember" Varga Zoltán, aki 2017-ben 70 milliós törzstőkével hozta létre a hazai sajtó első gazdasági bulvár lapját kiadó G7.hu Nonprofit Zrt-t.

Hirdetés

Varga leginkább a Wizzair-be történt sikeres befektetéséről híresült el, ám mára közel 70 társaságban edzi a körmeit csak Magyarországon, számos nemzetközi befektetése mellett. Varga Zoltán üzleti menetelése leginkább Spéder Zoltánhoz hasonló, ami ugyebár egy ideje, mintha botladozna…. 

 

Bár úgy látszik, hogy Vargának sem teremhet sok babér (profit) a hazai mainstream – média világában, mivel a hat fős csapattal működő G7 az utóbbi napokban teljes fegyverzettel, vagyis 24.hu csoport aldomain címén működő gazdasági búlvár lap az Index.hu a napi.hu az MNO és a hírtv.hu partneri hivatkozásaival igyekszik a rendszerben 2010-előtt még jelentős hirdetési forrást hagyó német építőipari nagyvállalat vállalatait, partnereit és érdekeltségeit is „véletlenszerűen” befeketíteni. (Ugyan mi okkal? – szerk.)

Biztosan van olyan a sajtótörténelemben, hogy egy gazdasági lap amikor március 27-én leközöl egy nagy riportot, amelyben kígyót-békát összehord egy vállalatról, ezt követően március 28-án is úgy látja jónak, hogy konzerv anyagokból összeállít egy szintúgy hasonlóan lehúzó riportot Európa harmadik legnagyobb építőipari vállalatáról. (Neeeem, ilyen véletlenül sincs - szerk).

Az újságírói etika csúcsán álló oknyomozók egy ezzel teljesen egybevágó projektet rittyentettek a hazai építőipari ágazat zászlóshajójaként kikiáltott dinamikusan fejlődő Duna Aszfalt kapcsán is. A lap szerkesztője május 13-án Afrika felé fordult és egy a hazai sajtóban soha nem látott „mélységű” riportot közölt úgy, az Afrikában üzletelő magyarokról, hogy vélhetően Budapest határát sem hagyta el. Majd rá három napra hirtelen megvilágosodott és május 16-án leközölt egy halom félinformációra épült riportot arról, hogy állítólag a Duna Aszfaltnak ilyen és olyan érdekeltsége van a térségben.

Szerkesztőségünk megkereste ennek kapcsán a Duna Aszfalt tiszakécskei központját, ahol elmondták, hogy valóban megkereste őket a G7.hu szerkesztője levélben egy erre vonatkozó kérdéssel, aminek a kapcsán türelmet kértek a szerkesztőtől, mivel fontos lenne, hogy “az előkészítési fázis megnyugtatóan lezáruljon” – amit láthatóan meg is kaptak maguknak…

Az efféle revolveres sajtókultúra már évek óta megszűnt Magyarországon. Talán szólni kellene Vargának is, hogy ne csuklózza a magyarországi vállalatokat, hanem készítsen végre egy piacképes médiastratégiát. A hihetetlen orral rendelkező szerkesztőknek pedig nem kellene az Alföld poros világába keveredni, elég lenne Varga úr  elképesztő számú vállalkozásai közül az aktív és inaktív cégeket kielemezni, és megmagyarázni az olvasóknak, hogy miért szereti Varga úr a közgazdász szakmát... mert ennyi cégre biztosan nincs szüksége senkinek.

 Hiszen attól, hogy a tulajdonában álló Centrál Média Zrt-re kötött RTL-es opciós szerződést a versenyhivatal egyelőre megakasztotta, attól nem túl elegáns, hogy a G7.hu valójában a g7.24.hu címen jelenik meg, miközben a G-7.hu-t hírportált kiadó cég az a G7 Nonprofit Zrt. amit egy újságíró vezet, és a nyilvántartásban nem érhető el, hogy ki a részvények tulajdonosa (...) - igen van ilyen.

Miközben szemmel láthatóan a G7.hu úgy ahogyan van finanszírozhatatlan lenne piaci alapon… Ebből a vak is látja, hogy Varga csupán felépíti a G7.hu nevű hírportált a valójában már RTL-es territóriumnak tekintett 24.hu olvasóin és arra bazíroz, hogy hátha megunja valaki azt a sok félinformációra épülő anyagot és jó pénzért megveszik a jobb sorsa érdemes lapját. Jó ötlet ez, de rém gusztustalan és ahogy kinéz senki sem törődik azzal, hogy az ajtó alól kiszűrődő fényből próbálják a vállalati szféra egére a napot varázsolni. Ráadásul a lap szerkesztői ezekben a napokban válnak az egész hazai újságírói szakma hiénáivá. Kár értük is, hiszen ennyi erővel építhetnének is….

 

Oltyán József