2024.04.24, Szerda
Elkezdődött a szüreti időszak!
Bácsmegye.hu

Elkezdődött a szüreti időszak!

Bácsmegye

2017.08.09. 09:48

Mint minden évben az idén is elkezdődött az ország legnagyobb hegyközségében, Soltvadkerten a szüret. Mint minden évben ez alkalommal is kaptuk a hívást a Font Pincészettől, hogy várnak bennünket az Irsai Olivér betakarításánál!

Hirdetés

Azt távolról sem lehet állítani, hogy a mára Duna-Borrégió nevet viselő alföldi szőlő és borkultúra előtt hajbókolna az ország, de azért a sok-sok elhivatott szőlész és borász, illetőleg a sok-sok elnyert hazai és jeles nemzetközi bor és pezsgőversenyek eredményei mégiscsak kezdik helyre tenni a korábban szándékosan lerombolt alföldi szőlő és borkultúra megítélését.

 

 

Bár szerencsére sokáig lehetne sorolni, mára az országosan is elismert Duna-Borrégiós borászatok neveit, szerkesztőségünk mégis az évtizedes szokások szerint az évente mintegy négyezer hektóliter bort termelő Font Gábor borászt interjúvolta meg az idei, 2017-es szüret kapcsán:

 

Az idei szüret sikeréhez is nagyban hozzájárul a szőlészeti szaktudás. Gondolok itt elsősorban arra, hogy például az Irsai Olivér esetében, az idén, elsősorban a tőkék aljára kellett tervezni a termést, mivel a felső-vesszők a kemény januári fagyok során többnyire elhaltak. Szerencsére, pincészetünknél az idén is 60-100 mázsás termésátlag várható az Irsai Olivérnél, amely szőlő ráadásul kiemelkedően jó évjáratot sejtet.

 

Még nem szabad elkiabálni az átlagosan jó termést, mert ahogyan mondani szokták, még sokszor alszik kinn a szőlő, viszont az már látszik, hogy például a rosé alapanyagát adó Kékfrankos esetében egy remek termésátlagra számítunk.

Tudom, minden évben felmerül a kérdés, hogy lesz-e hely a pincében az új termésnek, szerencsére ezúton is arról tudok beszámolni, hogy a vásárlóink egyre növekvő érdeklődésének hála az idén nyáron is tervszerűen kifogytak a készleteink, így a különböző fajtákat üres pince várja.

A pincészetünk által létrehozott Pérémium család kedvelői számára is jó híreim vannak, ugyanis a család zászlóshajójaként emlegetett Ezerjó kapcsán elmondhatom, hogy a a természet az idén döntően elvégezte a termésritkítást, így némi kézi rásegítéssel egy rendkívül jó évjáratra számíthatnak a fajta kedvelői.

Galéria