2024.03.19, Kedd

Több milliárdos kárt okozott a madárinfluenza

mti

2017.03.02. 14:35

A madárinfluenza Magyarországon eddig 233 állattartó telepet fertőzött meg, így 3,2 millió baromfit kellett kényszerből leölni és megsemmisíteni. Erről Bognár Lajos országos főállatorvos nyilatkozott „A madárinfluenza első tanulságairól” tartott szakmai fórumon.

Hirdetés

A főállatorvos a tájékoztatás szerint hozzátette, a vadmadarak által terjesztett vírus emberre nem veszélyes, ugyanakkor a becslések szerint eddig mintegy 7 milliárd forint közvetlen kárt okozott a baromfiágazatnak, amelyből a kormány eddig több mint 3 milliárd forintot kifizetett.

Zsigó Róbert, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a fórumon a közlemény szerint kiemelte: a madárinfluenza-járvány sújtotta magyar baromfitartók számára a kormányzat megadja a szükséges támogatást az ágazat mielőbbi talpra állításához. Ehhez kártalanítási pénzügyi keret, jövedelempótló és munkahelymegőrző támogatás áll rendelkezésre.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója az országos főállatorvos intézkedésével egyetértve felhívta a figyelmet a közlemény szerint arra, hogy a magyar baromfiágazat a krízishelyzetből csak fokozott állami szerepvállalással tud kilábalni. A hazai baromfiipar az elmúlt évtizedekben töretlen fejlődést produkált, a vállalkozások döntően magyar kézben vannak, az ágazat éves szinten 500 milliárd forint termelési értéket állít elő - áll a tájékoztatásban.    

A fórumot a Baromfi Termék Tanács, a Baromfi-egészségügyi Társaság, valamint a Baromfiágazat szakfolyóirat tartotta.
 

Gazdaságmezőgazdasági kár2017madárinfluenzabaromfi