2024.03.19, Kedd

Kecskeméti lakóingatlanok a favoritok között

ingatlan.com, realista.hu

2017.03.28. 13:17

A magyar lakáspiacon stabil részesedéssel rendelkező külföldiek körében a fővárosi lakások a legvonzóbbak, de népszerűek a Győrben, Kecskeméten és Debrecenben lévő lakóingatlanok is.

Hirdetés

A legtöbben Londonból, Pekingből, Tel-Avivból, Moszkvából, valamint Bécsből és a nagy német városokból érdeklődnek. Az eladó ingatlanok közül az 50 millió forintnál olcsóbbakat keresik leginkább, kiadó lakások esetében pedig havonta akár 250 ezer forintot is fizetnének a külföldi bérlők. 

A NAV adatai alapján stabil - 6-7 százalékos - részesedést mondhatnak magukénak a külföldi vásárlók a magyar lakáspiacon. Elsősorban Budapest belső kerületében lévő eladó és kiadó magasabb árkategóriájú lakások iránt érdeklődnek - derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a külföldi vásárlók és bérlők 2017-es ingatlankeresési szokásait vizsgálta.

 

Mit keresnek a külföldiek?

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, az angol nyelvű oldalakon keresők között körében a Budapest belvárosában található lakások mellett népszerűek még a Balaton-parti településeken, valamint a gazdaságilag fejlettebb nagyvárosokban, Győrben, Kecskeméten és Debrecenben lévő lakóingatlanok. A német nyelvű hirdetéseknél a balatoni ingatlanokra és a Győr-Moson-Sopron megyei kiadó házak iránt volt jelentősebb a kereslet.

Az angol nyelvű oldalakat Budapestről nézik a legtöbben, ők a Magyarországon élő külföldiek. Emellett London, Peking, Tel-Aviv és Moszkvából érkezik sok látogató. A német nyelvű oldalakra Budapesten kívül Bécsből, Münchenből, Hamburgból és Berlinből érkezik a legtöbb látogató. A bécsi keresők között vannak azok az osztrák munkavállalók, akik szeretnék Győr-Moson-Sopron megyében megoldani a lakhatást, mivel a bérleti díjak itt számukra alacsonyabbak.

 

A drágább lakásoknál még többen lehetnek

Balogh László szerint a budapesti lakáspiac továbbra is vonzó a külföldiek számára, mert európai szinten még relatív olcsónak számít, ezért befektetési szempontból kedvező terep akár hosszabb, akár rövidebb távú kiadásra vásárolják az adott ingatlant. A külföldiek egy része a Magyarországra való költözés miatt szerez lakást, de az albérletpiac keresleti oldalán is szerepet kapnak. A magasabb beosztású vezetők egy része bérelt lakásban él, ráadásul az elmúlt években egyre több külföldi hallgató érkezik a magyar főiskolákra és egyetemekre. A diákok általában fél-egy évet töltenek az országban, ezalatt pedig fizetőképes bérlőként jelennek meg a hazai lakáspiacon.

Az eladó ingatlanok közül az 50 millió forintnál olcsóbbakat keresik leginkább, a kiadó lakásokért pedig havonta átlagosan akár 250 ezer forintot is fizetnének a külföldi bérlők. A népszerűbb lokációkban, elsősorban Budapesten az áremelkedés miatt a drágább lakások piacán erősödhet a külföldi vevők szerepe. Többségük ugyanis tőkeerős vásárlónak számít, akik könnyebben kifizetik még az utóbbi években megemelkedett árakat is. 

Gazdaságingatlanpiacingatlankülföldiek