2024.03.19, Kedd

Húsvétkor már hazai zöldségeket vásárolhatunk a boltokban

M1

2017.03.27. 08:51

2017. április 15-ig jelenthetik be a gazdák a téli fagykárokat. A szakértők szerint összességében, országos szinten nem lehet nagyon nagy a kár, de vannak olyan gazdák, akiknek fagyzugos helyen van a gyümölcsösük, és náluk bizony lehet komoly terméskiesés – hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Hirdetés

Mindeközben már indul a fóliasátras, melegházas zöldségek leszedése, így napokon belül megjelenhet a piacokon és a boltokban a hazai paprika illetve paradicsom. Várhatóan ez az árakat is lejjebb nyomja majd.

A teljes szedertermése odaveszett Szarka Miklós nógrád megyei gyümölcstermelőnek, aki két hektáron termeszti a gyümölcsöt. Azt mondta, jelenteni fogja a fagykárt, hiszen éves bevételének csaknem 40%-át a szeder teszi ki.

Nemcsak a szőlőültetvény, hanem a barack, szilva-, és a meggyfák is megsínylették az olykor mínusz 25 fokos hideget egy Kecskemét melletti tanyán. A gazdaság vezetője arról beszélt, bár virágoznak a kajszifák, nem lesz sok termés a fagykár miatt. ”Évek óta fizetjük ezt az önsegélyező fagykárenyhítési hozzájárulást, és mi úgy gondoljuk, hogy mindenféleképpen beadjuk a fagykárigényünket.” – mondta Kujáni Lászlóné Cser Olga, növényvédelmi szakmérnök.

A gazdák az Államkincstár mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerén keresztül jelenthetik be a kárt április 15-ig. A felületen meg kell adni a károsodás időpontját, és azt is igazolni kell, hogy a hőmérséklet elérte-e a legalább mínusz 15 Celsius fokot. Az érintettek akár a hozamérték csökkenésének 80 százalékát is megkaphatják kárenyhítésként. Akinek viszont nincs biztosítása, annak csak 40 százalékos a térítés.

„Mindenkit arra szeretnénk ösztönözni és kérni, hogy kössék meg ezeket a biztosításokat, hiszen a káresemény bekövetkeztét követően több lesz a kárenyhítés a részükre. A kamaránál is rendelkezésre áll ilyen biztosítás, amiben a falugazdász kollégák szintén tudnak segítséget nyújtani” – mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője.

Közben országszerte megkezdődött a vetés és beindult a zöldségszezon is.

Egy újszalontai fóliasátorban például két napja ültették el a kígyóuborkákat. Idén is csaknem 20 ezer tővel számolnak.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnöke azt mondta, a paprika, paradicsom mellett a hidegtűrő növények is megjelennek a polcokon, mint például a kínai kel, káposztafélék, hónapos retek, zöldhagyma.

A hazai termés megjelenésével várhatóan az árak is csökkenni fognak. A szakemberek szerint a biztató terméskilátásokat csak a májusi fagyok veszélyeztethetik.

Gazdaságmezőgazdaságfagykár2017zöldség-gyümölcs ágazathazai piac