2024.03.19, Kedd

Kevesebb bort és drágább szőlőt hozhat a januári tartós fagy

mti

2017.02.14. 10:15

A kemény januári fagy miatt jelentősen csökkenhet az idei szőlőtermés. A károsodás az idei bor minőségét nem veszélyezteti, azonban a gazdáknak mennyiségi kárt jelent. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) mind a szőlő felvásárlási árának, mind a borok árának emelkedésére számít 2017-ben.

Hirdetés

Légli Ottó, a HNT elnöke a közleményben kifejti: a hegyközségektől érkezett visszajelzések alapján a tartós fagy, amely jelen esetben akár mínusz húsz fok alatti hőmérsékletet is jelentett, elsősorban a mély fekvésű, fagyzugos szőlőterületeken okozott kárt. A szőlészeti kutatóintézetek jelzése alapján azokban az ültetvényekben is kárt okozhatott a fagy, amelyeket tavaly jégeső sújtott.

Frittmann János, a HNT Szakmaközi Bizottságának elnöke szerint a károsodás mértékét jelentősen befolyásolja az adott szőlőfajta hideggel szembeni ellenálló képessége, a szőlőültetvény kondíciója és földrajzi kitettsége. Egyes fajták esetében néhány területen a termőrügyek 90 százaléka is áldozatául esett a fagynak.

Hozzátette: a terméscsökkenés nagyságára nézve az lesz a döntő, hogy a mellékrügyek milyen mértékben károsodtak, és azok mennyi termőképletet tartalmaznak, ettől függ a szőlő regenerálódó képessége.

Gazdaságbor2017fagy károsodásszőlőtermés