2024.06.25, Kedd

Kiemelt szerepet kap az egészségügy a 2017-es évben

kormany.hu

2017.01.02. 10:23

A kormány elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése, az egészségügyi ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása, valamint az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése mellett.

Hirdetés

2017-ben folytatódik az egészségügyi dolgozók béremelése: az ápolók bére 2019-re átlagosan 65%-kal, a szakorvosok és szakgyógyszerészek bére két év alatt 207 ezer forinttal emelkedik. Jelentős fejlesztések várhatóak a betegellátásban, és  több mint 50 milliárdos fejlesztés indul a budapesti és Pest megyei egészségügyi ellátórendszerben is. A polgári kormány 2010 óta folyamatosan pótolja az egészségügytől elvett pénzeket, az idei költségvetésben is 325 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint a baloldali kormányok utoljára benyújtott költségvetésében.

A kormány az elmúlt években 300 milliárd forintot fordított az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére, idén pedig további 82 milliárd forintot fordít erre.

A kormány az elmúlt években 500 milliárdos fejlesztést indított az egészségügyben, amelynek köszönhetően országszerte újulnak meg a kórházak, rendelők, mentőállomások. A fejlesztések az új évben is folytatódnak, 2017 első negyedévében 75 milliárd forint összegű fejlesztés indulhat meg az egészségügyben. Ennek részeként 10 milliárd forintot biztosítunk a gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztésére, 58 milliárd forintot a minőségi egészségügyi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosításának fejlesztésére, 4,4 milliárd forintot az ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas programra, valamint 2,7 milliárd forintot a pszichiátriai ellátórendszer strukturált fejlesztésére. 2017-ben cél továbbá a Pest megyei és a budapesti ellátó hálózat koncentrált fejlesztése is, amely kiterjed az infrastrukturális és az eszközállomány megújítására egyaránt. Az idei évben 51 milliárd forintot biztosít erre a kormány, amelyből 40 milliárd forint nemzeti forrás. Ekkora támogatás a rendszerváltás óta nem állt rendelkezésre a közép-magyarországi régióban egészségügyi fejlesztésekre.

A kórházak jelentős adósságtehertől megszabadulva kezdhetik az új évet. A kormány a 2016-os év végével újabb adósságtól szabadította meg a kórházakat, hogy stabil pénzügy helyzettel működhessenek és a betegellátás fejlesztésére koncentrálhassanak. A költségvetés év végi zárásakor a kormány úgy döntött, hogy 70 milliárd forint kapnak a kórházak a számlák kifizetésére és egyéb fejlesztésekre. 45 milliárd jut az adósságrendezésre és 25 milliárd kifejezetten azoknak a kórházaknak, amelyek valamilyen strukturális fejlesztést terveznek.

2017-ben kiemelt célunk a népegészségügyi programok tervezése és megvalósítása. Ahogy a kormány azt az „Egészséges Magyarország 2014-2020” Egészségügyi Ágazati Stratégiában is megfogalmazta, a cél az, hogy a lakosság egészségben eltöltött éveinek száma növekedjen. Kormányzati prioritás hazánk kiváló közegészségügyi, járványügyi helyzetének fenntartása, éppen ezért a 2017-től kezdve a meningococcus C típusa elleni vakcina ingyenesen elérhetővé válik minden két éven aluli gyermek számára.

Pozitív változások lépnek életbe a gyógyszertámogatásban is. 2017. január 1-jétől a gyógyszertámogatás vonatkozásában új gyógyszerek, illetve új indikációk válnak elérhetővé társadalombiztosítási támogatással. 2017. január 1-jétől abban az esetben, ha egy adott gyógyszer forgalombahozatali engedélyének jogosultja a gyógyszer forgalmazását Magyarország területén felfüggeszti vagy a továbbiakban nem forgalmazza azt és ahelyett más gyógyszer is beszerezhető,  a helyettesítő gyógyszer automatikusan megkapja a hiánycikké vált termék társadalombiztosítási támogatását.

A fiatalok egészsége és biztonsága érdekében, a kormány nagy hangsúlyt fektet a veszélyes designer drogok terjedésével szemben való hatékony fellépésére. 18 vegyület kerül fel az új pszichoaktív anyagok jegyzékére, valamint 13 új egyedi pszichoaktív anyag kerül át a hatóságok szigorúbb eljárását biztosító kábítószerekkel egy tekintet alá eső veszélyes pszichotróp anyagokat tartalmazó törvényi és kormányrendeleti jegyzékre.

(EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

Gazdaságegészségügybéremelésfejlesztés2017népegészségügyi programok