2024.04.19, Péntek

Beindult az elektromos autókat támogató program

mti

2016.12.24. 10:14

A zöld autók beszerzésére másfél milliós forrást lehet igényelni. A tervek szerint 2020-ra Magyarországon 30 ezer elektromos jármű fog közlekedni.

Hirdetés

Átadták az első állam által támogatott elektromos autót Budapesten, melyhez pályázati úton lehetett hozzájutni. Az első támogatott autót egy debreceni vállalkozás kapta, amivel a régiót környezetbarát módon és olcsón körbe tudja majd járni.


Kétmilliárdos keret nyílt meg

A programról az NGM államtitkára, Lepsényi István elmondta, a kormány 2016-ban 2 milliárd forintot biztosít a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon gépjárművek beszerzésének támogatására, ebből nagyjából 1300 járművet lehet vásárolni.

Az állami támogatás 1,5 millió forint, a cégek és szervezetek több esetben nem csak egy autóra pályáznak. Az érdeklődők a Magyarországon kapható bruttó 15 millió forintot meg nem haladó elektromos gépjármű márkák közül válogathatnak. A programban a december 21-ig benyújtott pályázatok közel felét, 33-at még az idén véglegesítik, ez 47 tisztán elektromos gépjármű beszerzését teszi lehetővé első körben. A pályázatok között 13 magánszemély, 18 gazdasági társaság egy költségvetési és egy civil szervezet is van, jövő május elsejéig lehet pályázni.

A kormányzati tervek szerint 2020-ra Magyarországon mintegy 30 ezer elektromos jármű fog közlekedni.


Egyre bővülő kedvezmények

A politikus arról is beszámolt, hogy a zöld rendszámú járművek különböző kedvezményeket élveznek hazánkban, így például nincs regisztrációs adó, a villamosnergia áfatartalma visszaigényelhető, és ezeknek a kedvezményeknek a köre bővülni fog.

Az elektromos autókat azzal is támogatják, hogy egyszerűsítették idén januártól a töltőberendezések létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó szabályokat, és a kormányzati beszerzéseknél is növelik az elektromos autók számát. Az elektromos taxik elterjedését is ösztönözni szeretnék.

Jelenleg mintegy 1200 zöld rendszámú autó közlekedik az országban.


80 kilométerenként egy töltő az első cél

A mintegy 1 milliárd 250 millió forintos keretösszegben meghirdetett töltőállomás létesítési pályázatból minden 15 ezernél nagyobb város jogosult támogatásra, ebből összesen ezer töltési pont létesülhet. Eddig erre 63 pályázat érkezett be, amelyből mintegy 90 töltőhelyet hamarosan birtokba is vehetnek az autósok, ez a jelenleg rendelkezésre álló töltőhelyek megduplázását jelenti.

Első lépésben 80 kilométerenként a főutak mellett szeretnének töltőhelyeket létesíteni.

Gazdaságelektromos autóélhető élet