2024.04.25, Csütörtök
A Font Pincészetnél bíznak a jövőben
bacsmegye.hu

A Font Pincészetnél bíznak a jövőben

2016.12.29. 09:44

A mára országosan is méltán híres soltvadkerti családi borászatnál a Font Pincészetnél jártunk, ahol a két testvér, Font Gábor a pincészet borásza és Font Sándor a pincészet kereskedelméért felelős vezetője válaszolt a kérdéseinkre. A soltvadkerti Fonték válaszai azért is lényegesek, hiszen az ország legnagyobb hegyközsége a soltvadkerti, ahol mára nem túlzás már-már egészében is tudatos szőlő és bortermelésről beszélni.

Hirdetés

Hogyan látni Vadkertről, milyen volt az idei év?

Április végén a hideg időjárás miatt úgy hittük nem lesz megfelelő a szőlőtermés. Ennek ellenére szerencsénk volt, hogy tudtunk mit szüretelni. Habár jelentkezett jégeső, de nem volt számottevő, így a termelt mennyiségre panaszunk nem lehet. Tudtuk tartani a minőséget is, ami ugyan nem volt egyszerű, hiszen a növények ápolása nagy erőfeszítéseket igényelt az idén is. Augusztus 16-án az Írsai Olivér szürettel kezdtük meg a szüretet, amiből 2016-ban is kivételes minőségű bort tehetünk a vásárlóink elé, de meg kell jegyezzem, hogy kiemelkedően jó Rozékat tudtunk is tudtunk az idén készíteni.

A saját forrásból történő technológiai fejlesztések, az új eszközök bevonása és modernizáció folyamata zajlott le nálunk ebben az évben. Az eszközök közül a fogadó garat a minőség szempontjából biztonságot jelentett, hiszen nagyobb mennyiséget jó minőségben tudtunk előállítani a segítségével. Olyannyira kiemelt szerepe van az új technológiákkal felszerelt feldolgozó egységnek, hogy el tudtuk érni azt is, hogy a feldolgozó egység a szőlőkombájn által a hajnali hűvösben leszedett szőlőt, a leszedéstől számított 10 percen belül a présbe tudjuk juttatni.

Erre a gyorsaságra a hőmérséklet megtartásából fontos?

A kombájn rázza az ültetvényt, mely egy sokkal érzékenyebb folyamat a kézi szüreteléssel szemben, hiszen itt a már megbontott fürtök nagyobb oxidációs felülettel rendelkeznek, ezért sokkal gyorsabb munkafolyamatra van szükség.

Fennáll a kézi és a gép szüretelés közti dilemma, miként látják a kézi szüretelés hatékonyságát?

 Korábban és most is szüreteltünk kézzel, de egyre inkább a gépi szüretelés lesz számunkra is a kedvezőbb megoldás. Az Agráriumot is sújtja a munkanélküliség és munkaerőhiány. A szakma úgy ítéli meg, hogy vannak olyan fajták, amelyek alkalmasak és vannak melyek nem alkalmasak a gépi szüretelésre.

Végtermékben van különbség akkor a gép és a kézi szüretelés között?

Egy reduktív technológiájú bornál, nagyon jó a gépi szüretelés, a gyors feldolgozás szempontjából. Pár százaléknyi kézi munka ugyan itt is van. Kézi szüretelés során ugyebár a szőlő nem kerül egyből beszállításra, hanem csak 10-12 óra után, gépinél pedig azonnal bekerül.

A Font Pincészet egy tipikus családi gazdálkodás. Az éves 3000 hektós mennyiség mellett a profitabilitás, termelékenység, és gazdaságosság megfelelőnek számít-e?

Igen, mivel növekedni már nem igazán szándékozunk, talán majd csak a prémium kategóriában.

Azért, mert az alföldi bornak egyre nagyobb a fizetőképes kereslete?

Reméljük, hogy igen. Amiket a reduktív ágon termeltünk azt mindig el tudtuk adni. Úgy gondoljuk, hogy a magyar piacon ezen a téren már nem igazán lehet túl sokat növekedni. A prémiumnál ugyanakkor még egy brand a pincének egy nevet is tudna adni. Mi is több pályázatot beadtunk, ennek ellenére a nevünk szerencsére van annyira ismert, hogy elfogadják tőlünk azt is, ha egy egész borcsaládot kiteszik a polcokra. Más szempontból fontos, hogy a jövőbeni tervek között szereplő vendéglátás és turizmusba be tudjunk kapcsolódni.

A jó márka kiépítéséhez egy jó kóstolót is létre kell hozni, melynek célja hogy ne egy bárhol megkóstolható tömegterméket, hanem igazi prémiumterméket kapjanak az ínyencek. Kell, hogy legyen egy érdekessége, és egy vendégszeretet érzete, amit kaphatnak tőlünk az idelátogatók. A pincében történő feldolgozás bemutatása is egy ritka esemény lehet majd mindennek a megvalósítása során.

Említették, hogy a fejlesztések mellett több pályázatot is beadtak. Mire pályáztak?

Adtunk be pályázatot raktárépületre, további borászati eszköz és gépfejlesztésre, tárolókapacitás és minőségbeli javításra, valamint diverzifikációs pályázatot is beadtunk. A pince átalakítása során cél egy rendezvényterem létrehozása is. Egy komplexebb szolgáltatás létrehozásával színvonalasabban tudjuk fogadni a jövőbeni vendégeinket.

Számunkra a hitelesség megtartása rendkívül fontos. 2016-ban elkészült a feldolgozó egység, ezáltal gyorsabb és minőségibb munkát tudtunk végezni, ami a véleményünk szerint látható és tapasztalható is a kész termékeinken. A híres Kunszentmiklósi Rozé borversenyen rekordszámú borászat nevezett, és büszkék vagyunk, hogy ilyen szép eredménnyel végeztünk ezen a rangos versenyen. Speciális termelő családként ugyebár a Rozé borokat tekintve nagyhatalomnak számítunk, így a siker abban is rejlik, hogy a rozé borokat országszerte rengetegen szeretik. Lesz egy (jelenleg még nem palackozott) terméke is a pincénknek, mely a jövő évben a prémium borcsaládba fog majd tartozni.

Nyereség termelés tekintetében mennyire éri meg a borászattal foglalkozni Magyarországon?

Megéri, habár ennek több módja is lehet. Vannak, akik a máshonnan megszerzett jövedelmet pályázatok útján kamatoztatják és vannak a megélhetésiek, mint mi, akik az árbevételből és nem pedig pályázati pénzekből tudják fenntartani magukat.

Az árakon tudtak emelni az idén?

Szűk szegmensben, egyelőre a szerényebb haszonból próbálunk márkát építeni, és bízunk benne, hogy egy későbbi áremelést elfogad a piac tőlünk. Erre ugyanakkor még várni kell. A költségeink növekednek. A gépesítéssel pedig próbáljuk kiváltani a kézi munkát.

Az idén olcsóbbak lettek a szőlő árak, de nem éltünk vissza a felvásárlási monopolhelyzettel. Büszkék vagyunk arra, hogy akik szőlőt tartanak nálunk, az ültetvényeik nagyságát bővítenék, mivel bíznak bennünk. Megállapodás útján van arra lehetőség, hogy nálunk tartsák a szőlőiket az ügyfelek.

Milyen szerződést szoktak erre létrehozni?

Szóban és kézfogás során szoktunk megállapodni az ügyfelekkel. Mivel betartják ezeket a megállapodásokat, így nem szükséges külön szerződéseket e célból létrehozni.

 Összességében tehát jó évet zártak?

- Igen, de a jövőben fontos, hogy a turisztika területén és a helyi értékesítésből többet tudjunk kihozni.

Galéria