2024.04.20, Szombat

Remek évjárat, de kevés bor

2016.10.01. 13:36

Ritkán látszik a szüretelt szőlő mennyiségében és minőségében akkora eltérés az ország borvidékei között, mint idén. A Borháló összegyűjtötte a szüreti tapasztalatokat.

Hirdetés

A hűvösebb augusztus miatt az országban szinte mindenütt a szokásosnál később kezdődött a szüret. A legtöbb borvidéken a napos szeptember kárpótolta a borászokat a korábbi kellemetlenségekért, de egyes területeken – főleg a Dunántúl északi részén – a fagy, a jég és a csapadékos augusztus jóvátehetetlen károkat okozott.

 

Nyugat-Dunántúlra, Sopronra, Somlóra, Észak-Balatonra, Neszmélyre többszörösen is rájárt a rúd, miközben a déli és keleti borvidékeken igen jó termés várható.

 

A Balatontól északra a nyugati határig elterülő borvidékek jártak a legrosszabbul: ott az erős májusi fagykár után nyári jégesők és csapadékos augusztus tizedelte a szőlőtermést. „Vannak területek, ahonnan idén sajnos egyáltalán nem számíthatunk a jól megszokott borokra. A szőlő fele elfagyott, a maradékon megrepesztette a szemek egy részét a jégeső, végül a nedves augusztusi idő miatt képtelenség volt megvédeni a termést a betegségektől. Tudunk olyan gazdáról, aki Füred környékén egyáltalán nem szüretel, mások vállalják a szemek kézi válogatásának jelentős többletköltségét, de kevés boruk lesz” – mondja Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója.

 

Más borvidékeken ezzel szemben szép a szőlő, jó termésről számolnak be a gazdák. Az a veszély nem fenyeget, hogy országosan kiesik egy évjárat, és emiatt áremelkedés lesz, véli Kathona, hiszen a Mátrában, Tokajban, Egerben, az Alföldön vagy Villányban szép termés várható. Köztes helyzetben van a Dél-Balaton, aminek kisebb mértékben ugyan, de szintén kijutott szinte minden csapásból.

 

 

„Ha az országos bortermést kell előzetesen értékelni, mindenekelőtt azt kell kiemelnünk, hogy a mennyiség az átlagos évek alatt marad majd, de semmiből nem várható kifejezetten hiány – mondja a Borháló igazgatója. – Ami a minőséget illeti, nagyon biztató, hogy nem égtek ki a savak a szőlőből, viszont a szeptember mindent megadott a cukrosodáshoz, így nagyon jó egyensúlyú borokat adhat a 2016-os évjárat” – összegez Kathona.

 

A Kunsági borvidéken egyértelműen jó szüretről számolnak be a borászok. „Fagyból is jégből is kaptunk ugyan, de a kár nem volt számottevő, a szokásosnál kevesebb augusztusi napsütés pedig kifejezetten jó savgerincet hagyott a korán érő fajtákban, például a cserszegi fűszeresben” – mondja Eiler Attila, az Eredet Pincészet borásza. Kékfrankosuk kifejezetten szép bort ígér, és a borász szerint a még erjedő rozé illatai is nagyon frissek. A pincészet az idei termésből szállít először bort a kereskedőknek rajnai rizling ültetvényéről, és bár a fürtök még a tőkén vannak, a borász szerint üde, szerethető bort fognak készíteni.

 

Gazdaságborászatszüret