2024.04.20, Szombat
Betör Chilébe a magyar tej

Betör Chilébe a magyar tej

kormany.hu, bacsmegye.hu

2016.10.12. 09:37

Már Torgyán is felismerte, hogy ott van lehetőség. Mostantól tíz magyar üzem szállíthat tejet és tejterméket a dél-amerikai országba.

Hirdetés

Annak idején biztosan sokakban megragadt Torgyán József hatalmas ötlete, hogy exportáljunk cseresznyét Chilébe, mert nálunk éppen akkor érik, amikor ott nem. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) jelenlegi vezetése is ígéretesnek látja a chilei piacot, ők azonban tejet és tejtermékeket vinnének a cirka 13 ezer kilométerre lévő országba, hogy ezzel is segítsenek kilábalni a mélypontról az évek óta válságban tengődő hazai tejiparnak.

Azt nem tudni, hogy egyébként is próbálták-e megvetni a lábukat a chilei piacon a hazai tejfeldolgozók, de mindenesetre a Földművelésügyi Minisztérium sikeres egyeztetéseinek eredményeként tíz magyar tej- és tejtermékgyártó üzem regisztrációját fogadta el a chilei hatóság tegnapelőtt. A jóváhagyásnak köszönhetően az érintett hazai vállalatok megindíthatják első szállítmányaikat a dél-amerikai országba - tudatta az FM.

A tej- és tejtermékek – a sertéshús után – a második olyan termékkör, amelynek szállítására a magyar szakpolitikai tárgyalások eredményeként lehetőség nyílt. A jövőben a Friss Élelmiszer Kft., a Sole-Mizo Zrt., a Szarvasi Mozzarella Kft., a Tolle (Tolnatej Zrt.) és a Pannontej Zrt. üzemei exportálhatják termékeiket Chilébe.

Az FM azt is közölte, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei tanácsadással segítik az előállítókat, forgalmazókat, hogy megfeleljenek az EU-n kívüli országok speciális elvárásainak. 

GazdaságexporttejiparChile