2024.04.23, Kedd

Varga: pénzt ad a kormány elektromos autók vásárlására

MTI, bácsmegye.hu

2016.09.21. 11:11

Az Emobility Forum 2016 elnevezésű konferencia megnyitóján tette a nagy bejelentést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy mostantól anyagi segítséget ad a kormány az elektromos hajtású személyautók és haszongépjárművek beszerzéséhez.

Hirdetés

Kinek, mire, mennyit?

A támogatásról egyelőre annyit tudni, hogy a bruttó vételár 21 %-a, de maximum 1,5 millió Ft lehet. 

A vásárlók lehetnek természetes személyek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervezetek.

További feltételek:

  • kizárólag új járművek megvételére, lízingelésére vonatkozik a támogatás,
  • a beszerzési ár nem haladja meg a 15 millió forintot.

Vagyis egy Tesla már nem, de egy BMW i3 vagy Nissan Leaf megvásárlása még belefér a támogatásba.

Varga Mihály tájékoztatása szerint október 27-től lehet pályázni a támogatásra, melyre idén 2 milliárd, jövőre a tervek szerint 3 milliárd forintot szán a kormány.

 

A töltőállomás építési program már elindult

Az országos töltőhálózat bővítésének érdekében augusztusban pályázatot hirdetett a kormány 15 ezernél nagyobb lélekszámú települések önkormányzatai részére, amelynek keretében elektromos töltőállomások létesítésére lehet pályázni.

Az önkormányzatok szeptember 15-től, vagyis múlt csütörtöktől adhatják be pályázati anyagukat, de érdemes sietniük, mert bár a benyújtására 2016. december 31-ig van lehetőség, a rendelkezésre álló 1,25 milliárd forintos támogatási keret kimerülése esetén előbb is lezárhatják a pályázatot.

A támogatásból 2x11 kW-os vagy 2x22 kW-os gyorstöltő-oszlopot, illetve legalább 42 kW-os teljesítményű villámtöltőt telepíthetnek.

Gazdaságvarga mihályelektromos autóemobilitás