2024.03.28, Csütörtök
Ónodi-Szűcs: erőteljes, hosszan tartó a béremelés az egészségügyben

Ónodi-Szűcs: erőteljes, hosszan tartó a béremelés az egészségügyben

www.weborvos.hu

2016.09.08. 17:23

95 ezer dolgozó fogja tudni másképpen tervezni a jövőjét a bérmegállapodásoknak köszönhetően.

Hirdetés

Végre egy igazi, erőteljes, hosszan tartó béremelésnek nézünk elébe az egészségügyben - fogalmazottÓnodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár köszöntőjében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara háromnapos szakdolgozói tudományos kongresszusának nyitóülésén csütörtökön Siófokon.

Az államtitkár elmondta, hogy az érdekvédelmi, illetve szakmai szervezettel több mint húszfordulós tárgyalássorozat, esetenként parázs viták után jutottak bérmegállapodásra.

Szólt arról is, sikerült megértetniük a politikával, illetve a döntéshozókkal, hogy az egészségügynek vissza kell kerülnie arra a helyre, ahol Európában van. Európában a szektoronkénti rangsorban általában a 3-4. helyen szerepelnek az egészségügyi ágazat bérei. "Mi ide szeretnénk visszakerülni nagyon rövid időn belül" - tette hozzá.

Eredményként értékelte azt is, hogy sikerült az ágazaton belül a különböző érdekcsoportokat is kibékíteni. Megjegyezte, hogy 95 ezer dolgozó fogja tudni másképpen tervezni a jövőjét a bérmegállapodásoknak köszönhetően. Hangsúlyozta: nincs vége a közös munkának, "hiszen amikor a bérekről beszélünk, az nem egy cél, hanem egy eszköz azért, hogy a betegek ellátása javuljon".

Ónodi-Szűcs Zoltán a további lépések részeként szólt arról, hogy több mint 10 milliárd forintnyi forrást biztosítanak év végig a vidéki és fővárosi nővérszállók megújítására.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke emlékeztetett arra, az elmúlt két évben miként harcoltak azért, hogy megértessék a döntéshozókkal az ágazat problémáinak súlyosságát. Történelminek nevezte a pillanatot, hogy hosszú évek után végre kormányzati szándékból elindult egy 80 ezer szakdolgozót érintő bérfelzárkóztatás, mégpedig úgy, hogy nem egyszeri intézkedésről van szó, hanem a következő három évre kitekintő problémakezelésről. 
"Sikeresnek értékelhetjük ezt az évet, hiszen megszülettek azok a kormányrendeletek, amelyek garanciát jelentenek a megállapodás megvalósulására" - fogalmazott.

Kiemelte, hogy az egyeztető tárgyalásokon nemcsak az egészségügyért felelős államtitkárság, hanem a nemzetgazdasági minisztérium is részt vett, amire nem volt példa a korábbi évtizedben. "Reméljük, hogy a következő éveket is ilyen konstruktivitás és ilyen szakmapolitika jellemzi majd" - tette hozzá.

A konferencia nyitónapján kitüntetéseket adtak át a kiemelkedő munkát végző szakdolgozóknak. A továbbiakban tudományos, szakmai programokon vesz részt a kongresszusra érkezett 878 egészségügyi szakdolgozó.

Az egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek a múlt hét végén nyilatkozott arról, hogy az ágazatban dolgozók bére az elkövetkező években több ütemben emelkedik. A nyári bérmegállapodás eredményeként szeptember elsején a szakorvosok, a szakgyógyszerészek és a szakdolgozók alapbére nőtt. A szakorvosok és szakgyógyszerészek alapbére szeptember elsején bruttó 107 ezer forinttal nőtt, míg második ütemben, a jövő év november elsején újabb 100 ezer forinttal emelkedik. Így a fizetésük két év alatt 207 ezer forinttal lesz magasabb.

A szakdolgozók (kórházi ápolók) bére jövő novemberben 12 százalékkal, majd 2018-ban és 2019-ben újabb 8-8 százalékkal nő, 2019-re átlagosan 65 százalékkal emelkedik. A szakdolgozók idei átlagos béremelése 26,5 százalékos lesz, differenciáltan a végzettségük és a munkában eltöltött idejük függvényében. A rezidensek alapbéremelése jövő novemberben 50 ezer forint lesz.

A béremelésekre az idén 19,5 milliárd, jövőre pedig 82,6 milliárd forintot fordít a költségvetés - ismertette akkor az államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években az egészségügyi dolgozók bérrendezésére 300 milliárd forintot fordított a kormány. 2012-ben és 2013-ban két lépcsőben mintegy 95 ezer egészségügyi dolgozó részesült béremelésben.

A két év alatt a kórházakban és szakrendelőkben foglalkoztatottak bruttó keresete átlagosan 27 százalékkal nőtt.