2024.05.30, Csütörtök
Útlevél helyett mikrocsip?

Útlevél helyett mikrocsip?

2016.01.22. 05:45

Egy holland utazó volt az első, aki útlevél helyett a karjába ültetett mikrocsippel utazhatott, s anélkül haladt át a biztonsági ellenőrzéseken, hogy szüksége lett volna a beszállókártyájára az azonosításhoz.

Hirdetés

 

A beszállókártya felmutatása helyett elegendő volt, hogy a csuklója odaérintésével beszkennelje a kezét a csipleolvasón, hiszen a csip az összes releváns utazási dokumentáció adatait tartalmazza, helyettesítve a repülős utazáshoz szükséges papírhalmazt - írta az inquisitr.com. Sőt, az utas arra is képes volt, hogy saját maga implantálja a mikrocsipet a kezére azzal a készlettel, amit előzetesen postán küldtek el a számára. A chip tartalmazta a „tesztalany" Scandinavian Airlines EuroBonus tagságának azonosítóját, így léphetett be a lounges-ba, így haladhatott át a biztonsági ellenőrzésen és így szállhatott a fedélzetre a beszállókártya megmutatása nélkül.

A vállalkozó kedvű utas a Scandinavian Airlines programjának keretében vett részt a kísérletben. A légitársaság célja, hogy olyan innovatív élményt teremtsen, ami csökkenti az utazási dokumentumok miatt keletkező aggodalmat.

Amennyiben a mikrocsip beültetéses gyakorlat a jövőben általánossá válik, gyorsan feleslegessé válhatnak a „hagyományos" útlevelek. Ahhoz azonban, hogy a módszer mindenki számára elérhető legyen, és kiváltsa a papíralapú dokumentációt, rengeteg további kísérletre, vizsgálatra lesz szükség.

A légitársaság egyébként más, „papírmentes" innovációt is tesztel.

Forrás: turizmus.com 

Galéria

Ajánló