2024.07.23, Kedd
Közeledik a keceli meggyünnep

Közeledik a keceli meggyünnep

2016.06.01. 12:07

Idén június 10-11-én ismét, immár hetedszer várja a meggy és a hozzá kapcsolódó sokszínű, igényes kulturális kavalkád az érdeklődőket Kecelen a városi könyvtár melletti parkban, a Fresh Fruit TÉSZ szervezésében.

 

A szervezők szerint a meggy népszerűsítésével az egész közösség jól jár: remek programok és finom ételek-italok - például a meggyes pite mellett meggyes vattacukor, meggysör és meggybor - várja idén is a közönséget. Szokás szerint pénteken és szombaton este is élő koncertek, szombaton biciklitúra, csettegőverseny, táncbemutató várja a fesztiválozókat. A fellépők között lesz  a NAGY-SZÍN-PAD tehetségmutató győztese a Bohemian Betyars zenekar, a Mrs Columbo (Galambos Dorina együttese), a Császári Pillanatművek, a Gypo Circus és még sokan mások. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: szombaton délután Farkasházi Réka és a Tintanyúl együttes lép fel. A koncert előtt és után pedig a művelődési ház munkatársai kézműves kuckóval, népi játékokkal várják a gyerekeket. Ám ez még nem minden. Ha minden jól megy, idén városi futással is bővül a programkínálat. De a megszokott, méltán népszerű programelemek is újra látogathatók lesznek. Ismét lesz meggymag távköpő bajnokság, ugráló vár, és mindenféle meggyes termék. Persze, meggyfesztivál nem lenne meggy nélkül. A meggy, meg termelők és értékesítők nélkül. A hazai gyümölcs népszerűsítése már június 3-án megkezdődik a meggyfesztiválhoz szorosan kapcsolódó meggykonferencia keretében, melynek a keceli művelődési ház ad otthont. - Itt szó lesz a meggytermeléssel kapcsolatos technológia újdonságokról, de az idei meggyáraktól kezdve a meggyérési mutatókig mindenféléről. Reggel 9-től Kis Miklós Zsolt, agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkár tart előadást a soron következő támogatásokról, majd Csizmadia György és Cseh László, a FruitVeb alelnökei beszélnek a meggypiaci helyzetről, és a feldolgozók elvárásairól. Bittsánszky Márton a Földművelésügyi Minisztériumból pedig arról tart előadást, hogy a minisztérium milyen lépéseket tesz a meggy piaci helyzetének javulása érdekében  - tudtuk meg a részleteket Juhos Csaba főszervezőtől, a rendezvény ötletgazdájától. Az ígéretes szakmai fórumot kertlátogatás zárja. S ha annak vége, onnantól már csak egy hét és június 10-én indul a kétnapos meggybe mártott vigasság.

További információk a www.facebook.com/kecelimeggyfesztival oldalon.

A Fresh Fruit TÉSZ Szövetkezetről és a Meggyfesztiválról

 

A keceli FRESH FRUIT TÉSZ Szövetkezet 2002-ben alakult. Jelenlegi taglétszáma közel 400 fő, többségében dél-alföldi termelő. A tagok ültetvényeinek mérete meghaladja az 1600 hektárt, melyen többségében gyümölcsöt termelnek. Az értékesítésen kívül a szövetkezet a tagjai számára szaktanácsadást végez és különböző képzéseket tart. Elsősorban exportra dolgozik, partnerei az EU jelentős nagykereskedői, feldolgozói és áruházláncai. A szövetkezet 2003-ban előzetes, 2008-ban végleges TÉSZ elismerést kapott. Legfontosabb termékei a meggy, a szilva, az alma és a bodza, a zöldségek közül pedig a paprika és néhány káposztaféle. Az évente forgalmazott árumennyiség 8 ezer tonna körül alakul.

A kiskőrösi kistérség legnagyobb gyümölcsfelvásárló szövetkezete megalakulása óta fontosnak tartja a helyi ügyek támogatását, a társadalmi szerepvállalást. Ennek nyomán született meg a Keceli Meggyfesztivál ötlete is, melyet hét éve (2010 óta) rendeznek meg a Kecel szívében. A fesztivál küldetése többrétű. A szövetkezet szeretné, ha erről az értékes antioxidánsokkal dús mélybordó gyümölcsről, a meggyről jobb kép alakulna ki az emberek szemében. Emellett kiemelten fontos szempont az is, hogy fesztiváljukkal újra és újra megköszönjék a termelőkkel 14 éve tartó eredményes együttműködést. Mindezt úgy, hogy olyan a magas kultúra részeként számon tartott, igényes zenei kiválóságokkal, szakmai és szórakoztató programokkal töltik meg június első és második hétvégéjét, mely minden szempontból valódi értéket teremt és maradandó élményt nyújt.

Galéria

Gasztrotourkecelimeggyfesztivalfreshfruittesz

Ajánló