2024.03.28, Csütörtök
Igazi gasztronómiai innováció Visegrádon: bemutatkoznak a Silvanus Borbonbonok
Főkép: Illusztráció - Pixabay Fotók: Hotel Silvanus

Igazi gasztronómiai innováció Visegrádon: bemutatkoznak a Silvanus Borbonbonok

Hotel Silvanus

2020.07.27. 17:59

Füstölt kolbászos, májas, húsos vagy épp sajtos csokoládébonbon? Első hallásra kissé furcsán csenghetnek ezek az összeállítások, de egy desszertet nem lehet hallomásból megítélni. Csak az íz az, ami számít. És ha nem lennének kísérletező kedvű séfek vagy cukrászok, a ma már mindennapinak számító narancsos vagy chilis csokoládé sem készült volna el soha.

Hirdetés

Bárdos Tamás, szállodánk partnere, a Tomo Bonbon alapítója és a Silvanus Borbonbon megálmodója pont ilyen, innovatív gondolkodású szakember. Ő olyan különleges csemegékről mesél, amelyek között a fentieken kívül például van kaviáros vagy csípős tökös töltelékű is, és amelyekhez hasonló talán még sohasem született a cukrász szakmában.

Tudják az emberek, mi az a bordesszert, italdesszert?

Az értelmező szótár nem ismeri a bordesszert kifejezést, mégis szinte mindenki tudja, mi az. Az én megfogalmazásomban a bordesszert olyan étel, amely befolyásolja a bor ízeinek élvezetét, illatának átélését, illetve aminek a bor – az eredeti ízektől eltérő – különleges, új zamatot ad. Azért fogyasztjuk, hogy még magasabb szintű kulináris élvezeteket éljünk át.

Mikor kezdett foglalkozni ezzel a különleges témával?

Úgy 10 éve jöttem rá, hogy van egy ízkombináció, ami nagyon illik a száraz vörösborokhoz. Kipróbáltam és beváltotta az elképzeléseimet, de úgy elkészíteni, ahogy azt egy étteremben vagy egy kóstoló alkalmával illik bemutatni, nem tudtam. Elvégeztem hát a cukrásziskolát, majd több nagy nevű mestercukrász szaktanfolyamát, külföldi gyári kurzusokat, valamint rengeteget gyakoroltam. Az évek során aztán kidolgoztam a bor- és italdesszertek azon kínálatát, amelyek ma a Tomo Bonbon és a Silvanus Borbonbon portfóliójának alapját alkotják. Bonbonjaink kézzel készült, prémium kategóriás, természetes alapanyagokból készült termékek.

 

Hogyan vált ismertté a szakmában a Tomo Bonbon?

Hogy megbizonyosodjunk termékeink minőségéről, ezidáig több mint 180 szakmai kóstolót szerveztünk. Ezeken részt vettek szállodai szakemberek, borászok, cateringcég-vezetők, mestercukrászok, mesterséfek, élelmiszermérnökök, vendéglátó szakemberek és forgalmazók egyaránt. Értékeléseik alapján tetszési indexünk 95%-os. Ők a garanciái annak, hogy partnereink és vendégeik a lehető legmagasabb színvonalú és legfinomabb termékeket kóstolhassák, vásárolhassák.

Amikor borokra gondolunk, elsősorban száraz fehér- és vörösborok jutnak eszünkbe. Hogy alakult ki a mostani kínálat?

Kétségtelen, hogy e kétfajta uralja a borpiacot. Sikerült is megalkotnom egy olyan kollekciót, amely kiegészíti a száraz fehér- és vörösborok ízvilágát, de a rozékhoz is kifejlesztettem egy igen népszerűvé vált, különleges ízharmóniájú bonbont. A ma már szinte mindenhol használatos reduktív gyártástechnológia azonban a félédes és édes kategória sokkal illatosabb, aromásabb borai felé terelte a fogyasztókat, s így a termelői igényeket is. Így hoztam létre azokat a bonbonokat, amelyek tölteléke nem magát az italt tartalmazza, hanem olyan összetevőket, amelyek kiemelik a félédes és édes desszertborok eddig nem érzett aromáit.

Egy vacsorának tényleg a desszert az utolsó ételfogása, de ezt meg kávé követi. Ehhez is van mit ajánlania?

Kétségtelen, hogy egy jó fekete vagy egy capuccino – azon túl, hogy segíti az emésztést – különleges ízharmóniát alkothat a desszerttel. A kávé – ahogy a bor is –, sok olyan rejtett ízzel rendelkezik, melyeket csak megfelelő kulináris környezetben lehet igazán érezni, élvezni. Napjainkban forradalmát éli a kávé, ezért elkészítettem egy olyan kávébonbon-kollekciót, amely segít a kulináris élmények kiemelésében, a sokféle kávé összehasonlításában és különleges ízeik megismerésében.

Mi a helyzet a borpárlatokkal, tömény italokkal?

Sok próbálkozás, tesztelés után alakult ki az a bordesszert-kínálat, amely harmonikusan illeszkedik a párlatok ízrendszeréhez. Készítünk bonbondesszertet rumokhoz, whiskyhez, konyakhoz, szilvapálinkához, vodkához és koktélokhoz is. Ha már a vacsoránál tartunk: különösen az angolszász világban dívik az, hogy a vacsora után a résztvevők leülnek a klubban vagy a könyvtárszobában, és a hangulattól függően különféle tömény alkoholokat isznak. A társalgáshoz az alapot egy-egy cherry, whisky, vodka-tonik vagy gin adja. A Tomo Bonbon ezekhez az italokhoz is készít különleges ízesítésű bonbondesszerteket.

Úgy tudjuk, az ajándék-összeállítások különösen fontosak Önnek.

Sokféle ajándékot adhat az ember, az ital és a csokoládé mégis mindennél népszerűbb. Díszdobozaink – de még inkább az ezekbe kerülő bonbonok – méltó ajándékot jelentenek mind az egyéni, mind a céges ajándékozóknak. Válassza meg az italt, mi és partnereink pedig segítünk a hozzá való bonbonok kiválasztásában.

Bor nélkül is élvezhetők ezek a meglepő összetételű bonbonok?

Habár a célként kitűzött ízélményt bonbonjaink ital fogyasztásával együtt képesek leginkább nyújtani, azonban enélkül is finom csemegét jelentenek. Ajánljuk hát mindenkinek, aki újszerű, különleges kulináris élményt szeretne általuk átélni.

Hol lehet megkóstolni ezeket a különlegességeket?

A Tomo Bonbon magánszemélyeknek nem értékesít, csak partnerein keresztül. A termékeink krémjét jelentő Silvanus Borbonbon különleges ízvilágú bonbonjait a visegrádi Hotel Silvanusban rendszeresen megtartott bor- és borbonbon-kóstolókon lehet megízlelni. Hogy egészen pontosan mikor lesz a következő ilyen alkalom, azt a hotel recepciósai tudják megmondani az érdeklődőknek.

További részletekért kattintson ide!

GasztrotourVisegrádinnovációHotel Silvanusvisegrádi hotelek

Ajánló