2024.04.24, Szerda
Ismét Böllérkirályi címet nyert a HurKalandorok csapata

Ismét Böllérkirályi címet nyert a HurKalandorok csapata

lakitelek.hu

2019.02.11. 14:51

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg Lakitelek Kárpátaljai testvértelepülésén, Mezőgecsén a térség legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, a Mezőgecsei Nemzetközi Böllérversenyt. A Lakiteleki HurKalandorok csapata egymást követő harmadik alkalommal nyerte el a fesztivál legnagyobb elismerésének számító Böllérkirályi címet, és az ezzel járó vándorserleget, mely így végleg otthonra talált a csapatnál.

Hirdetés

A lakiteleki csapat pénteken reggel hat órakor indult útnak, és kalandos utazás végén délután érkezett meg az Ukrán határ túloldalán fekvő Mezőgecsére. Első útjuk a fesztivál helyszínéül szolgáló területre vezetett, ahol már várta őket Mester András, Mezőgecse polgármestere. A huszonegy főt számláló küldöttség rövid időn belül berendezte a rendelkezésére bocsátott területet, majd elfoglalták szálláshelyüket. A lakiteleki csapat minden évben helyben vásárolja meg a sertést. A választás idén egy 137 kilogrammos jószágra esett. A tavalyi évhez hasonlóan idén sem lehetett a fesztivál helyszínén levágni a sertést, így azt még a pénteki napon levágták, és feldarabolták, így szombaton már csak az ételek elkészítésére lehetett koncentrálni. A sertés előkészítését Zérci Sándor végezte a csapat tagjainak hathatós közreműködésével. A legbátrabbak a régi hagyományoknak is hódoltak, és a sertés körméből itták meg az áldomást a csapat sikerére és a házigazda egészségére. A pénteki nap zárásaként a csapat közösen elfogyasztotta a vacsorát, majd beszélgettek, és citerakíséret mellett dalolva zárták az estét.

Szombaton kora reggel kezdték meg az ételek elkészítését a csapatok. Az elkészült étkeket nemzetközi zsűri értékelte, emellett a húsokat, az elkészített ételeket, forralt bort és pálinkát a rendezvényre érkező több ezer látogatónak kínálták megvásárlásra. A HurKalandorok csapata olajozott gépezetként dolgozott együtt, mindenki megtalálta a hozzá illő feladatot, igazi egységként működtek együtt. A férfiak a sertés feldolgozásán és az ételek elkészítésén munkálkodtak Csikós Mihály irányítása alatt, a hölgyek pedig Kiss Anita polgármester asszony irányítása mellett az elkészült portékákat kínálták a látogatók számára. Az ételek közül a hagymás vért, a velős-gombás pecsenyét, a sült húst, a sült hurkát és kolbászt, a toros káposztát és a pörköltet, emellett pedig a fogópálinkát és forralt bort az idei évben is a Laki-Gazda Kft által készített fatálakon kínálta a zsűrinek Kiss Anita polgármester asszony, de készítettek még resztelt májat, májpástétomot, emellett kisütötték a zsírt is. A lakiteleki stand előtt folyamatos volt az érdeklődés, több forgatócsoport is nyomon követte az ételek készítését, és interjúkat készítettek a csapattagokkal, emellett az eladásra kínált ételeket és húsokat is pillanatok alatt megvásárolták a fesztivál látogatói. Délután négy órakor következett a már várva-várt eredményhirdetés.

A zsűri az idei évben a legkiválóbbnak ítélte a HurKalandorok által készített hurkát, valamint a legszebben feldíszített sátor is az övék volt, emellett ismételten elnyerték a legesztétikusabb tálalásért járó oklevelet, valamint a tavalyi és azelőtti sikert megismételvén Lakitelek csapata nyerte el ismételten a „Mezőgecsei Böllérkirály” címet, és az ezzel járó vándorserleget. Mivel ez egymást követően már a harmadik győzelmük volt, így Örökös Böllérkirályok lettek, és a vándorserleg végleg otthonra lelt településünkön. 

 

A böllérfesztivál egyik mellékrendezvénye volt a második alkalommal megrendezésre kerülő borverseny. A zsűri külön értékelte a fehér, valamint a vörös borokat, és fajtánként a legjobb háromat díjazták. A lakiteleki csapat nyolc mintát adott le, ebből Polyák Albert kékfrankos rozé borát a zsűri a harmadik helyezéssel jutalmazta.
A tartalmas nap végén az összepakolást követően visszaautóztak a szálláshelyre, de a nap még nem ért véget, hisz este hét órától egy remek hangulatú vacsorán, és azt követő bálon vehettek részt a csapat tagjai. A csapat a hagyományokhoz híven az idei évben is a testvértelepülésen hagyta a szombati nap bevételét. Szerencsére a nap sikeresnek tekinthető, hisz a sertés vételárán kívül közel még egyszer ugyanennyi bevételt sikerült elérni, melyet Kiss Anita polgármester asszony adott át mezőgecse polgármesterének az esti bálon. Úgy tűnik a lakiteleki példa ragadós, hisz hasonlóképpen tett Egri (Erdély) polgármestere is. Mester András megköszönte a felajánlásokat, melyet a település ravatalozójának elkészítéséhez szükséges tervdokumentációhoz kívánnak felhasználni.
Egy tartalmas, hosszú, munkával teli, de sikerekben gazdag hétvége zárásaként a vasárnapi reggeli közös elköltését követően élményekben gazdagon indult haza a csapat!

GasztrotourLakitelekBöllérkirályHurKalandorok csapat