Az 1992-óta a francia Bordeaux-ban megrendezésre kerülő, mára világhírű borversenyen, a soltvadkerti Font Pincészet 2017-es Kövidinkája aranyérmet szerzett a 2018-as megmérettetés során. Font Gáborral a pincészet borászával beszélgettünk:
Mára legendás, hogy először a vadkerti bornapokon mutatták be az Ön által reduktív technológiával készített Írsai Olivért a 2000-es évek elején. Azóta az Írsai sikertörténete közismert, hasonlóra számít a Kövidinkával kapcsolatban is?
Az 1980-as évek végére a kövidinka egy lesajnált bort jelentett, hiszen rendkívül nagy mennyiségben és döntően rossz minőségben „olcsó borként” került forgalomba. Borászatunk 2006-óta palackoz Kövidinkát, elmondhatom, hogy vásárlóink nagy elégedettségére. Ez az eredmény azért is fontos számunkra, mert a Rosé, az Írsai Olivér vagy a Cserszegi Fűszeres borainkkal már sok-sok babért szereztünk, viszont a Kövidinkával ez az első nemzetközi aranyérmünk. Ráadásul egy olyan versenyről, ahol a fajtát aligha ismerik.
Egyébként meggyőződésem, hogy a Kövidinkának az ismertsége nagyobb, mint az Írsai Olivér boroké, ezért, ha az ismertség minőséggel társul, akkor idő kérdése, hogy újra egy széles körben kedvelt borként jelenhet meg a vásárlóink asztalán. Hiszen a magyar fogyasztóknak sokat jelent egy finom bor a régi név mellé. (A korábban a borászatok között nagyhírű Művelt Alkoholsita blog így foglalta össez 2011-ben a mára küllemében is trendinek mondható Font Kövidinkát!)
Egy fecske nem csinál nyarat, de ha a vadkertiek összefognak abból rendre kikerekedik egy szép eredmény. Hányan készítenek Kövidinka bort a térségben és mekkora mennyiségben?
Öt-hat borászat készít a térségben Kövidinkát. Amiről hallottam az Soltvadkerten a Lantos, a Galántai és a Galambos borászatok, illetve Izsákon a Gedeon Pincénél készülnek még igazán szép tételek, de biztosan nem teljes a borászatok listája amit felsoroltam. Mennyiségét tekintve, mivel a fajta az Alföldön érzi magát igazán jól, ezért ma is jelentős méretű ültetvények biztosítják a kereskedelmi mennyiséget. A pincészetünknél mintegy 25 ezer palack Kövidinka készül évente.
Az első években elsősorban a térségben tudtunk értékesíteni Kövidinkát, hiszen a mára 50 feletti korosztálynak a fajtával kapcsolatban nem volt jó tapasztalata. Mi azért is kezdtünk a professzionális feldolgozásába, mert meg szeretnénk mutatni a Kövidinka igazi arcát. Mára elmondhatom, hogy széleskörű érdeklődés és tisztelet övezi a Kövidinka borunkat, így ezúton is ajánlom a borfogyasztók figylemébe, ezeket a tradicionális magyar fajtából készült borainkat!
Évek óta értékeljük a beszélgetéseink során a szőlő állapotát. Az idei évről eddig mit tud elmondani?
Mi szőlészek-borászok rendre azt mondjuk, hogy még sokat alszik kinn a szőlő a szüretig, de azt el kell mondani, hogy az elmúlt 10-15 évben ilyen ideális szőlővirágzásra nem volt példa, mint idén. A készülő fürtök alapján nem túlzás azt mondani, hogy némelyik táblán rekord közeli termés várható, ezért, ha az időjárás ideális marad. akkor könnyű lesz a termésritkítással a pincészetünknél megszokott magas minőségű borok készítése.
Milyen piaci kilátásaik vannak?
A hírek alapján a tavalyi évben nagyon kevés szőlő termett Európa több nagymúltú bortermelő országában, a franciáknál péládul a második világháború óta a legkevesebb szőlő termett tavaly. Többek között ennek hatására az országban szinte kiürültek a pincék, ami a kereslet növekedésével járt. Így a kereskedelmi lehetőségeink terén bízom benne, hogy nem lesznek nehézségeink.
Mivel viszont az elmúlt években a bérek terén az országban egy jelentős növekedés történt, ezért felkészültünk az árkorrekcióra, hogy a szőlőtermesztésben, a betakarításban és a feldolgozásban dolgozó munkatársaink bére is együtt fejlődhessen a többi ágazatban dolgozókéval. Ez átlagosan palackonként 100 forintos ár növekedést fog jelenteni a következő fél év során, amiről azt gondoljuk, hogy el fogják fogadni a vásárlóink.
A Font Pincészetnél járva az elmúlt 10 évben, minden alkalommal valamilyen fejlesztésről számoltak be. Jelenleg hol fejlesztik a pincészetet és mit lehet tudni a zöld fejlesztésről?
Egy jelentős fejlesztést kezdtünk 2017-ben, ami jelenleg a felénél tart egy új bortároló csarnok építésével. Hasonlóan az erjesztőtér bővítésnek is a fele már megvan, aminek a befejezése most júniusra várható. Sajnos a borházakra kiírt pályázat sok huncut pályázó miatt vissza lett vonva, de nem adjuk fel, így, ha a jelenlegi fejlesztéseink lezajlanak, akkor az lehet a következő érdemi fejlesztésünk, ha másként nem, akkor önerőből.
Két sikeres pályázat segítségével az ősz folyamán fogunk 8 hektárnyi ültetvényünkön fajtaváltás végezni. A telepítések során Generósa, Cserszegi Fűszeres és Írsai Olivér lesz telepítve.
Ráadásul tavaly sikerült egy un. kapálógépet is vásárolnunk, amivel gyakorlatilag teljes mértékben felszámoltuk az ültetvényeinken a vegyszeres gyomirtást. Ezzel egy nagyon jelentős lépést tett pincészetünk a közértelemben "zöld termelésnek" nevezett gazdálkodás terén is.
Nemzeti függetlenségünk egyik legfontosabb szimbóluma, a Magyar Tudományos Akadémia székháza hatalmas átalakuláson esik át. A Fejér-B.Á.L.- ÉPKAR Zrt.-Vitruvius Kft. hármas konzorciumi fővállalkozásában zajló kivitelezésen már több fontos munkafázist sikerült lezárni.
Az akkumulátorcella-gyár épülete elkészült, jelenleg az épületgépészeti és villamossági szerelések zajlanak.