2024.03.19, Kedd
Milliárdos üzletté vált Kecelen a meggy!

Milliárdos üzletté vált Kecelen a meggy!

2017.05.29. 14:36

A jogi keretek biztosította TÉSZ társasági forma úgy látszik, hogy fenntarthatóvá, mi több fejlődővé tudja tenni a gyümölcstermelést. A Juhos Csaba által vezetett Fresh-Friut TÉSZ nyolcadszorra rendezi meg Kecelen a térségi fesztivállá vált meggyfesztivált.

Hirdetés

Tisztelet a termelőknek:

 

Nyolcadszor várja a keceli meggytermelési centrumban a meggyszakma képviselőit, a meggyes ételek és italok kedvelőit, és a meggyfesztivál mára több ezer főssé vált, az igényes zenei kiválóságokat szerető közönségét a Keceli Meggyfesztivál.

A kunsági határt már határtalanul széppé teszi a pipacs, a keceliek hétköznapjait azonban leginkább a keceli(pipacs) meggy érési periodikája és árprognózisa tartja lázban. Épp ezért, a Keceli Meggyfesztiválhoz idén iskapcsolódik egy meggyszakmai konferencia, melytől - érthető módon - komoly útmutatást várnak a termelők,ugyanis több a meggyágazatot érintő kormányzati intézkedés parkol a törvényhozók asztalán, melyalapjaiban változtatja meg az eddig megszokott értékesítési kérdéseket. Ezekről az intézkedésekről alegilletékesebb dr. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár beszél majd június 9-énpénteken 9 órától a keceli konferencián. A rendezvényen persze sok másról is szó esik majd. Többi közt ameggytermesztés gazdaságosságáról és jövőbeli perspektíváiról, a növényvédelemről, a csonthéjasoköntözéséről. De szó lesz arról az új magyar találmányról a Köd-Sárkányról is, mellyel a tavaszi fagykárokháríthatók el. Ám ez még nem minden! Egyedül nem me(g)gy! címmel a meggymarketing szerepéről és ameggyről, mint a városmarketing alapjáról is szó lesz.

Persze, a fesztivál az fesztivál! Így nem marad el a a vidék legjobb meggyeinek, meggyes ételeinek ésitalainak felvonultatása sem. Az immár nyolcadszor jelentkező sokszínű, igényes kulturális kavalkád június 9-én pénteken és 10-én szombaton a szakmai programok mellett élőzenekaros Nagy Adri koncerttel, tavalydebütált, sokakat megmozgató futóversennyel, a kezdetek óta százakat vonzó bringatúrával, ír táncházzal,csettegőbluessal, a Totalcar című tévéműsorból ismert Vályi István újságíró, blogger által vezetettcsettegőversennyel, meggymagköpő versennyel, gyerekkoncerttel, MonCherries, Hellokids és Aurevoirdalokkal, meg persze meggyes mindenféleségekkel vár minden érdeklődőt Kecelen a városi könyvtármelletti parkban, a Fresh Fruit TÉSZ szervezésében.


További információk a www.facebook.com/kecelimeggyfesztival oldalon.

 


A Fresh Fruit TÉSZ Szövetkezetről és a Meggyfesztiválról

A keceli FRESH FRUIT TÉSZ Szövetkezet 2002-ben alakult. Jelenlegi taglétszáma több mint 400 fő, többségében dél-alföldi termelő. A tagok ültetvényeinek mérete meghaladja az 1600 hektárt, melyen többségében gyümölcsöt termelnek.Az értékesítésen kívül a szövetkezet a tagjai számára szaktanácsadást végez és különböző képzéseket tart. Elsősorbanexportra dolgozik, partnerei az EU jelentős nagykereskedői, feldolgozói és áruházláncai. A szövetkezet 2003-banelőzetes, 2008-ban végleges TÉSZ elismerést kapott. Legfontosabb termékei a meggy, a szilva, az alma és a bodza, azöldségek közül pedig a paprika és néhány káposztaféle. Az évente forgalmazott árumennyiség 8 ezer tonna körülalakul.A kiskőrösi kistérség legnagyobb gyümölcsfelvásárló szövetkezete megalakulása óta fontosnak tartja a helyi ügyektámogatását, a társadalmi szerepvállalást. Ennek nyomán született meg a Keceli Meggyfesztivál ötlete is, melyet nyolc

éve (2010 óta) rendeznek meg Kecel szívében. A fesztivál küldetése többrétű. A szövetkezet szeretné, ha erről azértékes antioxidánsokban dús mélybordó gyümölcsről, a meggyről jobb kép alakulna ki az emberek szemében. Emellettkiemelten fontos szempont az is, hogy fesztiváljukkal újra és újra megköszönjék a termelőkkel 15 éve tartó eredményesegyüttműködést. Mindezt úgy, hogy olyan a magas kultúra részeként számon tartott, igényes zenei kiválóságokkal,szakmai és szórakoztató programokkal töltik meg június második hétvégéjét, mely minden szempontból valódi értéketteremt és maradandó élményt nyújt. Az idei év fesztiválszervezésében a TÉSZ-ÉSZ és a Fruitmarketing Kft. isközreműködik.

Galéria

Ajánló