Újból kitárják nagy ódon fa ajtajaikat a hajósi pincék, hiszen április 8-án bor- és gasztronómiai mini fesztiválra várnak minden érdeklődőt a pincefaluba, ahol borból és jókedvből bizonyára nem lesz hiány.
Mintegy 1200 apró présház szegélyezi a hajósi Pincefalu utcáit, melyek löszbevájt borospincéket rejtenek. Messzeföldön híres borai között olyan fajtákat találunk, mint a Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Kadarka és Cserszegi Fűszeres, melyet április 8-án akár a bor termelője is a poharakba tölthet, hiszen immáron 5. alkalommal kerül megrendezésre a Hajósi Pincenyitogató.
A Tavaszi Pincenyitogató Fesztiválon közel 20 hajósi termelő nyitja ki pincéjét, hogy legfrissebb borai mellett komolyabb tételeit is kóstolásra kínálja. A bortúrára szombaton déltől várja a kalandvágyó túrázókat.
Nincsenek utcai események, ez inkább arról szól, hogy ott kóstolják a bort, ahol azok elkészülnek. Egy belépőt megvásárolva mindenki kap egy borospoharat és egy térképet, amivel be lehet járni a pincefalunak az utcáit és a pincékre kitűzött nyitottpincés zászlók segítségével szintén körbe lehet járni.
Szerepet kapnak a kulináris élvezetek is, hiszen csodás hazai ízekkel, házilag készült sajtokkal, mézeskaláccsal, csokoládéval és a húsvéthoz közeledve ízesített tormákkal, füstölt kolbásszal és sonkával is készülnek a pincetulajdonosok.
A Portfolio konferenciáján zajlott panelbeszélgetés résztvevői egybehangzóan úgy látják: az állam magára hagyta az ágazatot. Arra keresték tehát a választ, hogyan kezelhetők az alapproblémák a közös jövő érdekében?
Már februárban újrakezdték új kivitelezővel a munkát, 2026 márciusában tervezik átadni a létesítményt.