A rendezvény célja a magyar alapanyagból készült termékek megmérettetése.
Az agrártárca, a NAK Bács-Kiskun megyei szervezete, a megyei önkormányzat és a soltvadkerti önkormányzat támogatásával rendezik meg az első nemzeti szörpversenyt.
Nevezni 2017. március 24-ig lehet, a verseny időpontja március 31., a megmérettetés Soltvadkerten lesz a Városi Mûvelõdési Házban. A rendezvény fővédnöke Dr. Fazekas Sándor Földmûvelésügyi Miniszter.
A „Legjobb gyógynövény szörp”, a „Legjobb gyümölcsszörp”, a „2017-es Év Szörpje” és a „Bács-Kiskun Megye Szörpje” valamint két különdíj megválasztására kerül sor.
A Bíráló Bizottság feladata a Nemzeti Szörp Versenyre benevezett szörpök kategóriánkénti érzékszervi minősítése.
A Bíráló Bizottság megfelelő kóstolási és bírálati gyakorlattal rendelkező szakemberből áll fel. A felkért tagok 3-5 fős csoportokban a versenykiírásban megjelölt kategóriákban bírálnak.
A versenykiírás szerint fajtánként 3 palack (min. 3×0,5 l) mintát kell benyújtania a versenyre nevezőnek, melyből 1 palack az érzékszervi minősítéshez szükséges, 1 palack ellenminta, melyet a szervezők 3 hónapig őriznek meg.
Eredményhirdetére 2017. április 8-án a II. Vadkerti Gasztro Nap és Koccintás rendezvény keretében kerül majd sor.
Lakásépítési program indult Mórahalmon.
14 ezer négyzetméteres üzem készül el 2026 második felére 31 milliárd forint értékben.