2021.12.04, Szombat

Víkend – Ezt látnod kell: Alcsút, Felcsút, Martonvásár, Vácrátót

2015.03.05. 15:30

Orbán Viktor szülőfaluja egy rendkívül felkapott település lett, pláne amióta megépült a Puskás Akadémia, aminek a környékén mára két szálloda is működik. A Víkend Csapat a felcsúti a martonvásári és a vácrátóti arborétumok kapcsán tette le legújabb ajánlóját:

A Martonvásári Arborétum – a legelbűvölőbb kastélypark Magyarországon:

Festői, fényűző, elbűvölő, bájos és még számtalan jelzővel lehetne illetni az egyik legszebb magyarországi kastélyparkot a Martonvásári Arborétumot. A park közepén csörgedező kicsiny Szent László-Patak felduzzasztásával egyben hangulatos tavat alakítottak ki, amit hatalmas árnyas fák szegélyeznek. Romantikus sétautakon és kis fahidakon keresztül juthatunk be a szigetre. A kert fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrányfenyő, a juhar és platán. Ha elég figyelmesen járják körbe a kertet, akkor a magával ragadó séta során mókusokkal is találkozhatnak. Több mocsári ciprus törzs körmérete a 4 métert is meghaladja. A kert és kastély varázsa, népszerűsége a fővárosiak körében töretlen. A park kerekes székkel is látogatható.

 

Az Alcsúti Arborétum - legeredetibb angolpark Magyarországon:

Minden évszakban nagyszerű élmény az óriási lombos fákkal szegélyezett, kényelmes sétautakon bejárni a mesebeli főhercegi kertet az Alcsúti Arborétumot, ami tavasztól, őszig a madarak gyönyörű énekétől visszhangos. A napokban nyíltak ki a káprázatos hóvirágmezők az angolparkban, aminek nincs párja szerte Európában. Szentivánéj éjszakáinak jelentős részében egyedi látványosság a Szentjánosbogártánc, amint ezernyi kicsiny lámpásként bevilágítják az apró élőlények az természetet. Különleges esti sétában lehet része mindenkinek, aki ezekben a napokban látogat a parkba. A területen Magyarország egyik legnagyobb klasszicista kastélya volt régen. A kertet a híres schönbrunni mester Tost Károly tervezte. Az Arborétumban komolyzenei koncertek szervezésére is lehetőség nyílik. Különleges helyszín, jó időben céges rendezvény megtartására.

 

A lélegzetelállító Martonvásári és az Alcsúti Arborétumok annyira közel vannak egymáshoz, hogy látogatásukat érdemes összekötni. Felejthetetlen családi élmény a bámulatos parkok  meglátogatása és egy izgalmas, villanyfényes futball mérkőzés megtekintése a modern, hangulatos arénában a Puskás Akadémián.  A közelben lévő Puskás Akadémia Sport Hotel  vagy az Abacus Wellness Hotel  pedig kiváló pihenési lehetőséget nyújt,  hogy az élmények megtekintése után maradéktalan hétvégi pihenésben lehessen részünk.

 

A Vácrátóti Arborétum - a legfestőibb park Magyarországon:

Hazánk legnagyobb édenkertje a vácrátóti, amiben a kicsiny Sződ-Rákos patak vizét felhasználva mesebeli tórendszert alakítottak ki. A rengeteg vízhez sok bűbájos hidacska, vízimalom és kicsiny alagutak is társulnak,  így épphogy átmegyünk az egyik átjárón máris jöhet a következő. Az egyik percben Amerika erdőségeiben a másikban pedig Ázsia virágoskertjeiben sétálhattok anélkül, hogy órákat repülőgépen töltenétek.

A matuzsálemi kort megélt platánfától a tulipánfáig 13000 növényfajt lehet megnézni labirintusszerű útvonalain.  Ha netán komolyan érdeklődnének a festészet iránt akkor különösen jó helyre indulnak, mert rendszeresen tartanak itt festő kurzusokat, így el lehet képzelni, hogy milyen szemet gyönyörködtető a környezet. Ennek az arborétumnak a meglátogatását egy Dunakanyarban töltött álomszép kitérővel is egybe lehet kötni. Pár hónapja  szerkesztőségünk kiemelten foglalkozik a visegrádi térséggel. Szállodában és élményben a környéken nincs hiány. A Hotel Silvanus és a Hotel Visegrád wellness hotelek pedig tökéletes helyszínek lehetnek a vácrátóti arborétum és a Dunakanyar felfedezésére. Mindkét szálloda kiváló céges partik, konferenciák, kiállítások megtartására is. Rendszeres akciókkal várják vállalati és magán látogatóikat.

 

Mindhárom arborétum nagyszerű hétvégi program kicsiknek és nagyoknak, de hétköznap lélegzetelállító osztály kirándulást lehet szervezni bármelyikbe. A szebbnél-szebb hazai arborétumok bemutatását folytatjuk, mert szerencsére nagyhatalom vagyunk belőle.

Szerző és fotó: 2PE