2024.02.21, Szerda

A fogyasztóvédelem nem talált veszélyes anyagokat a ruhákban, a Greenpeace igen

2016.01.26. 10:11

Hirdetés

Megfelelt az előírt biztonsági követelményeknek az a 28 féle szezonális textiltermék, melyeket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) élelmiszer és vegyipari laboratóriumában vizsgáltak. Ezzel szemben a Greenpeace veszélyes vegyszereket talált nálunk is kapható, vezető túramárkák termékeiben.

A hatóság sapkákat, sálakat, kesztyűket ellenőrzött, hogy azoszínezék-tartalmuk nem haladja-e meg az előírt határértéket, illetve megfelelnek-e a nyersanyag-összetételre vonatkozó jelölések az előírtaknak. Az azoszínezékek textília és bőr festésére alkalmasak, használatuk során azonban néhány, az emberi bőrrel tartósan vagy nagy gyakorisággal érintkezve egészségi kockázatot jelenthet esetleges rákkeltő hatása miatt. A vizsgált termékek listája az NFH honlapján olvasható.

A Greenpeace viszont túraruházatokat vizsgáltatott be 40 országban, köztük Magyarországon is. A kutatás nemcsak ruházati cikkekben, de cipőkben, sátrakban, hátizsákokban, kötelekben és hálózsákokban is talált veszélyes anyagokat. A kutatásban 11 márka termékei szerepeltek, és számos márka, például a The North Face, a Mammut, a Columbia és a Patagonia termékei is fennakadtak. A vizsgált összesen 40 mintából csupán négy volt PFC-mentes. Egyes PFC-k hátrányosan érintik az utódnemzést, tumorok kialakulásához vezethetnek, és megzavarhatják a hormonrendszer működését is. 

A PFC-ket, azaz a poli- és perfluorozott vegyületeket egy sor ipari eljárásban és árucikkben használják. Az outdoor szektor fontos felhasználónak számít, mivel a PFC-k segítségével hoznak létre vízhatlan, illetve a szennyeződéseket taszító termékeket. A PFC-vegyületek természetes körülmények között nem fordulnak elő, a környezetbe kikerülve a többségük csak igen lassan bomlik le, és a táplálékláncba is beépülnek. A szennyezés folyamata így szinte visszafordíthatatlanná válik. A Greenpeace 2015-ös kutatása a Föld legeldugottabb pontjain is kimutatta a PFC-k jelenlétét [1], de azonosították őket a delfinek szervezetében, jegesmedvék májában és emberi vérben is.

A Greenpeace azt kéri a túraruházatokat gyártó cégektől, mutassák meg, hogy valóban tisztelik a természetet. Mondjanak le a veszélyes vegyi anyagok használatáról, és haladéktalanul méregtelenítsék termékeiket.

 

Galéria

Életmódvegyi anyagokpfcfogyasztóvédelemgreenpeace

Ajánló