2024.07.15, Hétfő

Rákellenes világnap kampány a Malom Központban

2016.02.03. 21:58

A Rákellenes Világnap alkalmából tartottak tájékoztatót a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai a Malom Központ földszintjén. Lehetőség nyílt Testzsír százalék és Vérnyomás mérésére, tanácsokat kaphattak az egészséges táplálkozásról, életmódról. A szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet, beszélgetés, illetve felvilágosító prospektusok segítségével. 

Mit tehetünk, hogy a rákbetegség felett győzzünk? A rák legyőzése nemcsak orvosi feladat. Fel kell ismernünk saját felelősségünket egészségünk megőrzésében és a rákos betegségek megelőzésében.

A cél az, hogy a daganatok lehetőség szerint ki se alakuljanak. Ehhez azokat a tényezőket kell jobban megismernünk és kiküszöbölnünk, amelyek fokozzák a rák kialakulásának kockázatát. 

Testmozgás: A rendszeres testmozgás segít az ideális testtömeg elérésében, megtartásában, valamint jótékony hatású egyes betegségek megelőzésében. 

Táplálkozás: A táplálék helyes kiválasztásával az összes daganatos betegség mintegy harmadának kialakulása megelőzhető. A helyes táplálkozási szokások kialakítása nem megy egyik napról a másikra. Szánjon időt ételei elkészítésére, fogyasszon minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, sok rostot tartalmazó ételt és kerülje a zsíros ételeket.

Elhízás: Az elhízás számos daganat kialakulásának egyik kockázati tényezője. Emellett növeli a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás-betegség és az agyi érkatasztrófák kialakulásának veszélyét. Az elhízott embereknél jóval gyakrabban alakul ki anyagcserezavar, 2-es típusú cukorbetegség vagy metabolikus szindróma.

Dohányzás: A tüdőrákos esetek 90%-áért a dohányzás a felelős, ami legalább további 10 ráktípus kialakulásában is szerepet játszik. 

Bőrvédelem: Bőrrákot leggyakrabban a helytelen és mértéktelen napozás okoz.

8 figyelmeztető jel:

  1. Szemmel látható elváltozások szemölcsön, anyajegyen.
  2. Széklettel és vizelettel kapcsolatos változások.
  3. Makacs köhögés és rekedtség.
  4. Állandó nyelési nehézségek.
  5. Nem gyógyuló fekély vagy sérülés a bőrön.
  6. Szokatlan vérzés és váladékfolyás.
  7. Tapintható duzzanatok a mellben vagy a test más részén.
  8. Ok nélküli sestsúly-csökkenés.

A szűrővizsgálat a magukat egészségesnek tartó emberek viszgálatát jelenti. A szűrővizsgálat képes azonosítani azokat, akikben a betegség bizonyos jelei már kialakultak, azonban tünetek még nem jelentkeztek. Bármilyen gyanús jel észlelésekor mielőbb fel kell keresni a háziorvost, még ha a korábban elvégzett szűrővizsgálat negatív eredménnyel zárult is. 

Galéria

ÉletmódMalomvilágnaprákellenesszűrésmegelőzés

Ajánló