2023.02.08, Szerda
Pár nappal a brüsszeli zár előtt magyar sajtódelegáció járt Brüsszelben

Pár nappal a brüsszeli zár előtt magyar sajtódelegáció járt Brüsszelben

2015.11.21. 19:34

Az Európai Néppárt magyar frakciójának a képviselői különböző hazai regionális orgánumok képviselőit hívták meg Brüsszelbe 2015. november 16-18. között, egy kifejezetten erre a célra létrehozott európai pénzügyi keretből.

A Bácsmegye szerkesztőségét Deli Andor képviselő kérte fel, amit ezúton is köszönünk neki. Az természetesen egy másik kérdés, hogy ennél viharosabb időszakot talán nem is lehetett volna választani az elmúlt 70 év során Brüsszel történetében, így az esti híradókat nézve mindenki örül, hogy élve megúszta Brüsszelt. A rövid látogatás alapján kijelenthető: Orbán nem viccel, Brüsszel és vele együtt Európa tényleg bajban van!

A jelenleg mintegy 80-100000 technokratából/politikusból/takarítónőből álló brüsszeli adminisztráció értelmét a legjobban Stelbaczky Tibor COREPER 1. Nagykövet (akit érdekel a COREPER járjon utána, érdekes) fogalmazta meg, miszerint ezt a mindenki, mindenkivel mindenről egyeztető folyamatot azért találták ki Európa vezetői a második világháborúból kievickélve, hogy többé ne háborúzzanak egymással a kontinens országai. Ahogy kinéz eddig ez a cél meg is valósult, hiszen az elmúlt évszázadokban átlagosan 30-40 évente lángba boruló kontinensen 70 éve béke van.

 

Sajnos ezekben a terrortól fertőzött napokban úgy látszik, hogy az a fene nagy béke ma mégis támadást kapott, igaz nem belülről, hanem kívülről – tudtuk meg Gyürki Andrástól a brüsszeli főtéren lévő történelmi étteremben tartott „welcam” vacsorán, aki jótanácsként azért elmondta, hogy inkább csoportosan közlekedjünk és még csak véletlenül se hagyjuk egymást egyedül. (Ennyit a közbiztonságról 2015-ben Európa fővárosában.)

A brüsszeli állapotokat jól jellemzik, hogy a sajtósok szálláshelyéül szolgáló szerény kis szálloda melletti utcában találták meg állítólag a párizsi merényletek elkövetéséért felelősöket. Persze a hazai higgadt sajtósokat ez a csekélynek aligha nevezhető momentum annyiban érdekelte, hogy csak és kizárólag csapatosan vonultunk a belga sörcsapok tartalmainak a vizsgálatához, illetve jó hangosan beszéltünk egymással, hiszen a folyamatosan szirénázó rendőrautók nagyban zavarták az elmélyült eszmecseréket...

Brüsszel olyan, mintha a Csupasz pisztoly 112 és fél - részt nézné az ember a moziban. Nem szabad meglepődni semmin. A taxisok ugyanazt a szakaszt egészen eltérő összegekért vállalják, már ha vállalják, hiszen 10 euro alatti útszakaszon bizony gyalog kell menni, akár 20-25 percen keresztül is.  Azon sem csodálkozott senki, hogy a főtértől egy percre egymás mellett árulja a belga csokoládét az indiai belga csokiárus és a belga csokiárus. Bár utóbbi üzletében cirka kétszer annyiért lehet ugyanazt a híres belga csokit megvenni és természetesen a belga csokiárusnál kétszer annyian vásárolnak...

 

Nem lehet véletlen, hogy ez az a város, ahol szobrot emeltek a főtér mellett Don Quijote de la Mancha-nak és hű fegyverhordozójának Sancho Panza-nak.

Brüsszel a legkevésbé biztonságos város jelenleg Európában

- tudtuk meg Szájer József képviselőtől, aki elmondta az Európai Parlamentben tett tájékoztatója során, hogy az Európai Parlamentnél jelenleg vélhetően nincs kevésbé biztonságos épület Európában. Hiszen az épületnek két bejárata van, amiből az egyiket, függetlenül a kifejezetten komoly terrorveszély ellenére, tatarozás miatt egyszerűen lezártak. Mint megtudtuk, annak a sok tízezer embernek, akinek belépési engedélye van az épületbe, utóbb kifejezetten megszigorították a belépését, ugyanis bevezetésre került, hogy a jövőben fel kell mutatniuk a belépési engedélyüket(!). Szájer úr viszont megnyugtatott mindenkit, hogy a belépésre jogosultak autóit és táskáit a jövőben is legfeljebb szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Így már meg sem lepődtünk igazán, amikor Szájer József, mintha egy lövészárokban ültünk volna az előadásának egy vidám pillanatában egyszerűen közölte: „Önök nincsenek biztonságban.”

A magyar néppárti frakció viszont rendkívül jól szervezett

November 17-én délben a magyar néppárti frakció tagjai frakcióülést tartottak, ahol egy ideig részt vehettek a magyar sajtósok is. Gyürki András vezetésével számos témakör került terítékre, így hallhattunk különböző kezdeményezésekről, mint például, hogy miként  próbálják elérni képviselőink, hogy a Saul fia bemutatásra kerüljön az Európai Parlement plenáris ülésén, de Tőkés László is zengette baritonját, mint ahogyan a mézhamisítás is terítékre került.

A közel hetven fő részvételével zajló szervezett frakcióüléssel szemben igazán határozott kontrasztot adott, hogy az ülés után az épület előtt Újhelyi Istvánnal az MSZP által delegált EP képviselővel találkozhattunk, amint a TV2-nek adott interjút. Újhelyitől arra a kérdésünkre, hogy mi történik jelenleg az MSZP-ben, azt a választ kaptuk, hogy erről ne is kérdezzük! Majd örömmel számolt be a vasárnapi norvégok elleni meccsről, amit az egyik brüsszeli kiskocsmában néztek számos magyarral együtt.

Kagyló, kagylóval, kagylósan...

Persze attól minden regionális sajtósnak a hideg futkosott a hátán, hogy ebben a távolról sem logikusan működő brüsszeli adminisztrációgyárban, szó szerint életveszélyes körülmények között döntenek a magyarországi fejlesztések döntő többségét kitevő beruházások fölött! Mint Gál Kinga az Európai Néppárt alelnöke elmondta, bár az Orbáni politikának mára egyre több rajongója van Európában, azért nem szabad áttörésre számítani Magyarország megítélése kapcsán. Így elmondta, hogy még sok időnek kell eltelni ahhoz, hogy elfogadják a föderációs politikával szemben állást foglaló Magyarország politikáját.

 A másfél napos ismerkedés után nagyon jelentős elismerés alakult ki minden regionális sajtósban az EP képviselők és adminisztrátorok iránt. Hiszen a brüsszeli Magyar Péterek, Stelbaczky Tiborok, Szájer Józsefek és Zsófia Ágnesek... közreműködésének köszönhetően tudott Magyarország a számára rendelkezésre álló keretösszegből szinte száz százalékot lehívni, abból sok érdekes és talán konstruktív beruházást megvalósítani Magyarországon.

Persze, hogy végül mégiscsak egy életre szóló emléket kaphassunk Brüsszelből a főtér melletti „étteremutcák” közül egy 150 éves étteremben belekóstolhattunk a brüsszeli gasztronómiai különlegességbe, a kagylóba. Az étterem ajánlására így kaptunk egy kagylós előételt, egy kagylós meleg előételt és végül, de nem utolsó sorban még egy nagy tál kagylót is...

Efféle gasztronómiai terrorért Magyarországon még bizonyos, hogy jogon kívüli megtorlás járna, de a szabad Brüsszelben ezen sem lepődtünk meg. Csupán megállapítottuk, hogy:

Brüsszel egy nagyon európai, vagyis egy nagyon furcsa hely! Ahol most is általános terrorveszély van, ami ellen természetesen nem tesznek semmit, mert lám-lám a szegény menekültek ez elől a terroristák elől menekültek, akik így most már a franciákat, belgákat, vagyis az európaiakat lövik... hűűűű, de komoly!

Oltyán József

Galéria

Ajánló