2024.07.27, Szombat

Testi-lelki harmónia az Ölelő Kéz Gyógyászat masszázsain

2014.08.21. 23:32

Tóth Andrea 2012. január óta dolgozik az Ölelő Kéznél, attól a pillanattól tehát, ahogy az új helyét elfoglalta a Gyógyászat az új Fürdőn belül. Két hónap gyakorlat után pályázati úton az Ölelő Kéz Alapítványán keresztül, mint munkahelyre is felvették így egyszerre tanult és dolgozott a szakmáján belül-ami természetesen gyógymasszőr. Elárulta, hogy ezen belül merre szeretné tovább képezni magát.

Mostanában történtek változások az Ölelő Kéz csapatánál. Hogyan látod ezt Te, aki azért az alaptábort erősíted? 
Friss gárdával dolgozunk, de a „keménymag” megmaradt. Most lett egy elég nagy vérfrissítés a dolgozók között, amit abszolút pozitívan tudnék kiemelni, hiszen az új fiatalabb kollégák még hatalmas lendülettel és ambícióval vannak felvértezve, hihetetlenül lelkesek és imádják a szakmájukat. Mi is tanulunk tőlük, és Ők is tanulnak tőlünk. És persze a betegek is profitálnak a jó csapatmunkából. 

Neked a mi a szakterületed? 
Gyógymasszőr az alapképesítésem, ami egyébként mindenkinek kell ahhoz, hogy itt tudjon dolgozni. Valamint recepciós teendőket is ellátok. 
A masszázson belül a keleties vonal és érdeklődési kör az, ami közel áll hozzám, a tanulási vágy is efelé hajt. Egy éve kezdtem el igazán komolyan Shiatsu-val foglalkozni. Ez egy japán masszázstechnika mely részben a kínai akupresszúrára épül. Egyensúlyba hozza az egész szervezetet, nagyon jól oldja a stresszt. 
Ez a típusú masszázs nem annyira sorolható a klasszikus gyógymasszázs mellé. Nem ágyon végezzük krémmel, hanem földön, pontnyomásos technikával. Különösen érdekes lehet a szakmán belül is, mert változatos például egy olyan masszőrnek, aki egész nap az ágy mellett áll és krémekkel dolgozik. 
Azt gondolom, hogy ezt a vonalat is rövid időn belül be tudjuk majd vezetni a Fürdő Gyógyászati részlegébe. Az újításoknak, friss dolgoknak mindig örülnek a vendégek és a kollégák is, valamint a külföldi vendégek részéről sokszor lenne igény keleties, nem kimondottan gyógyászati jellegű, inkább stresszoldó, relaxációs masszázsra. 
Ha ezt a szolgáltatást behoznád a Gyógyászathoz, akkor ezt csak Te csinálnád, vagy átadnád a tudást és minden masszőrnél igénybe lehetne venni ezt a típusú masszázst is? 
Azt gondolom, hogy az alapkezelést mindenképp át lehet adni, viszonylag egyszerű a szakmabelieknek elsajátítani az alapokat. A további technikáknak pedig megvan a menete, abszolút tanulható és a csapatban sok olyan kolléga van, aki fogékony az ilyen újdonságokra. 

Mik a leggyakoribb problémák, amellyel hozzád fordulnak? 
Magyar emberek lévén sajnos, mint közismert hajlamosak vagyunk a pesszimizmusra. Ez a rengeteg stressz abszolút terheli a hátat, gerincet, nyakat, csuklyás izmokat egyaránt. A megrekedt stresszt jól el lehet vezetni egy megfelelő masszázzsal. 
A másik fontos alaptétel, hogy ki milyen munkát végez. Akik egész napos ülőmunkát végeznek, ugyanúgy terhelik a gerincüket és hátukat, mint akik egész nap állnak. Mindkettő veszélyes tud lenni, ha nem figyelünk oda, hogy megfelelően kompenzáljuk. 
Sok esetben lelkileg is fontos hogy ellazuljanak a masszázson. A gyakorlott masszőrök anélkül, hogy beszélgetnének a pácienssel, érintésből meg tudják mondani, hogy mennyire van leterhelve valaki nemcsak testileg, de lelkileg is. 
Azt mondod, hogy a lelki problémák egy-egy tipikus helyen mutatkoznak meg a háton vagy az izomzaton? 
Természetesen, szoktuk is mondani, hogy az ember a terhét a hátán hordja. Aki sok problémával küzd, nehéz körülmények között él, sokkal több betegséggel találkozik, mint az aki tud időt szánni magára és kevesebb, vagy apróbb gondokkal küzd. 

Van-e olyan praktika, ami szerinted autodidakta módon segíthet, akár napi szinten is? 
A mozgás nagyon fontos és ezen belül is a rendszeresség. Nem kell rögtön drága edzésekre gondolni, sok esetben már az is jót tehet, ha haza tudunk sétálni kényelmesen a munkahelyünkről, közben néhány mély lélegzettel le tudjuk tenni a munkahelyi problémákat és kicsit befelé figyelni. 
Sokszor már az érintés, a csend, ha kicsit befelé tudunk figyelni, az is rengeteget segíthet. Ezeket mind megkaphatják például egy masszázs alkalmával. Sokszor figyelem meg időseknél, hogy egyszerűen érintés hiányuk van, illetve csak arra vágynak, hogy valaki velük foglalkozzon. 
Meg kellene szoknunk, hogy magunkkal is törődjünk, mert a testünk meg fogja hálálni, ha időben elkezdjük ápolni, karban tartani. A lelkünk ugyanígy. Itt az Ölelő Kéz Gyógyászatánál mindkettőben igyekszünk segíteni.