2020.02.28, Péntek

Depressziós? A telefonja árulkodik

2015.07.19. 19:18

Sokat tud rólunk a mobilunk: egyesek szerint túlzottan is sokat. A héten közzétett tanulmány szerint a mentális állapotunkat is képes feltérképezni.

Nem kevesebbet állít a Northwestern Medicine dolgozata, mint hogy a telefon használati adataiból meglehetősen pontos következtetéseket lehet levonni a felhasználók lelkiállapotáról, s hogy különösen a depresszió diagnosztizálására alkalmas. A napi használat és a földrajzi elhelyezkedés jól feldolgozható digitális információ alapján a szakértők mintegy 87 százalékos pontossággal képesek azonosítani a depresszióban szenvedőket.

Minél több időt tölt valaki az okostelefonjával, annál valószínűbb, hogy depressziós.

A kutatók huszonnyolc személy GPS- és telefon használati adatait elemezték. A résztvevők a nemzetközileg elfogadott, úgynevezett PHQ 9-es kérdőívet kapták, melynek segítségével azonosíthatóak a depresszió tünetei. Közülük tizennégyen nem voltak depressziósak, szintén tizennégyen pedig enyhe vagy súlyos betegséggel küzdöttek. Mint a tanulmány vezető szerzője, Sohrob Saeb elmondta, a telefon adatokból algoritmusokkal kinyert eredmények jól korreláltak a vizsgált személyek tényleges egészségi állapotával. Sőt, a tudós szerint az okostelefonokból szerezhető adatok a depresszió felderítésében megbízhatóbbaknak bizonyultak a hagyományos rutinvizsgálatoknál.

Érdekes megfigyelés, hogy a tanulmány szerint minél több időt tölt valaki az okostelefonjával, annál valószínűbb, hogy depressziós. Míg a depressziós résztvevők körülbelül naponta 68 percet, az egészségesek 17 percet foglalkoztak a telefonjukkal. A GPS nyomkövető tanúsága szerint azok, akik a legtöbb időt otthon töltötték, vagy keveset mentek el hazulról, nagyobb valószínűséggel szenvedtek a betegségben.

hirado.hu