2024.03.19, Kedd

A saját testünkért mi felelünk

2015.05.10. 15:55

Dr. Tóth Zoltán belgyógyász, reumatológus szakorvos az Ölelő Kéz Gyógyászatnál és a kórházban is minden nap találkozik olyan problémákkal, amelyeknek lelki eredetű háttere is van. Ahogy Ő mondja, a rohanó életmód rányomja a bélyegét a testünk állapotára is és ha nem kezdjük el időben a megelőzést, akkor komoly gondokkal küzdhetünk később. A megelőzés egyik kiváló formája pedig a rendszeres és megfelelő mozgás, a táplálkozás és az életforma összehangolása.

Hirdetés

Mióta és milyen gyakran rendel az Ölelő Kéz Gyógyászatnál a Kecskeméti Fürdőben?

Már két éve járok ide heti rendszerességgel, egy alkalommal 3 órás a rendelés. Rajtam kívül Dr. Szász Ágnes is tart szakrendelést a Gyógyászatnál. 


Az elmúlt évek tükrében mik a tapasztalatai a reumás megbetegedések kapcsán?

Rengeteg fiatal korú szenved a stressz hatására izomgörccsel és ízületi panaszokkal. A célközönség, aki megelőzésre jön, és akik már meglévő panaszokkal érkeznek. A mai rohanó életmóddal  a stressz lett az egyik fő kiváltó oka a betegségeknek. Nyáron szabadság alatt az embereknek több idejük van utolérni magukat, nagyobb figyelmet fordítani magukra ami a mindennapokban nem sikerül. Az ünnepek idején is sűrűn változik a páciensek állapota, hiszen ilyenkor maga a rohanás a stressz kicsit háttérbe szorul.

A reumás megbetegedések összefüggnek az idegrendszerrel és az egész szervezettel. A kopásos megbetegedés esetében a hűvös de a túlzott terhelés is felerősítheti a panaszokat. A gyulladásos problémák immunbetegségek. Ezek nagyon gyakoriak, van már rá megfelelő kezelés, de érdemes évente a szinten tartás miatt megismételni ezeket. A köszvény, amely nagyrészt genetikai probléma, nagy ellensége a hús, a kávé és az alkohol. Aki ebben a betegségben szenved, általában tisztában van vele, hogy ezeket kerülnie kell, ha mégis fogyaszt ilyen élelmiszereket, akkor a problémák nagyon felerősödnek.

Mindenki kap a génjeiben egy talentumot, amivel tudni kell bánni, amit óvni kell, mert a saját szervezetünkre rajtunk kívül senki nem fog vigyázni.

Mely sportok képezhetik a legjobb alapot ha valaki az életmódjába rendszeres mozgást szeretne?

Az élsportnak ellene vagyok, a túlfeszített testépítésnek és a természetellenes mozgásnak. A legjobb mozgás alapnak a futást, kerékpározást, tornát, jógát tartom. Felépített rendszer itt is nagyon fontos, mint az élet sok más területén, hiszen ha a mozgás a mindennapjaink részévé válik, akkor az alapot ad az egészségünk megőrzéséhez, a vitalitáshoz, a stressz csökkentéséhez. Annak aki egész nap ugyanazt a munkafolyamatot végzi, például gyári munka, vagy egész napos irodai munka fontos olyan mozgásformát választani, amelyek eltérnek ezektől a napi monoton mozgásoktól.

Sokan szeretik a masszázst, ami nagyon jó dolog, kilazulnak az izmok, felfrissül a szervezet, de ennél jóval több kell ahhoz, hogy a testünket karban tartsuk. A sportsérülések és munkahelyi balesetek esetében a baleseti sebészet ellátja a sérülést, de az utókezelés és rehabilitáció kapcsán mi magunknak kell figyelnünk, amelyhez szintén fontos a megfelelő mozgásforma kiválasztása.


Mik az előnyei az Ölelő Kéz szakrendelésének és hogyan juthatnak el ide a páciensek?

A háziorvos egy beutalót ad a reumás panaszok alapján. Ezután a páciens, ha elmegy egy szakrendelőbe, ott körülbelül két hónap után kiírják kezeléseket és nagyjából újabb két hónap múlva el is kezdheti azokat. Ez esetben ingyenesek a kezeléseket, azonban nagyon hosszú időt vesznek igénybe, ami súlyos fájdalmak esetén további gondokat okozhat.

Ha viszont a háziorvosi beutalóval ide jön a szakrendelésre, akkor egyből kiírjuk a kezeléseket, amelyeket fel is tud venni. Ez nálunk maximum 3 hét alatt zajlik le. Az elektromos kezelések pedig itt is TB finanszírozottak, csupán a belépő és az egyéb kezelések mindössze 10 százalékát kell önrészből kifizetni. Tehát igen kedvező, 90%-os árengedménnyel vehetik igénybe az Ölelő Kéz szolgáltatásait.