2024.07.15, Hétfő

Egészségvédelem kamionból

2016.03.18. 12:23

Márciustól újból lendületet vesz az egész országot átfogó egészségvédelmi szűrőprogram.

Márciustól újból lendületet vesz az egész országot átfogó egészségvédelmi szűrőprogram. A legújabb technikával felszerelt speciális kamion 2020-ig  járja az ország útjait, hogy javítson a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotán.

Az elmúlt hat évben több mint 1000 helyszínen, 4 milliónál is több vizsgálatot végeztek a speciális szűrőállomáson megjelent több mint 300 000 embernél. A kezdeményezés  célja, hogy továbbra is lehetőséget biztosítsanak a lakosságnak kortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül a szűréseken való részvételre, hiszen nagyon fontos, hogy az emberek minél hamarabb szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon.

A komplex állapotfelmérés keretében végzett 35 féle vizsgálat egyénre szabott, ingyenes és mindössze fél órát  vesz igénybe.

A magyar lakosság átlag életkora és egészségben leélt életéveinek száma jóval elmarad az Európai Uniós átlagtól.  Az összes halálozás több mint 50 százalékáért a szív- és érrendszeri, 27 százalékáért  pedig daganatos betegségek a felelősek. Legalább három millió embernek magas a vérnyomása, egy millióan cukorbetegek, e mellett a lakosság 40 %-a túlsúlyos.

A felmérések szerint a nők 68, míg a férfiak 55 százaléka jár rendszeres szűrővizsgálatra. Ugyanakkor az is kiderült, hogy  a megkérdezettek mintegy 13-35 százaléka még sosem vette igénybe a  laboratóriumi, vagy a szakorvosi szolgáltatást.

- Az emberek mind a mai napig nem sokat tesznek a betegségek megelőzése érdekében. Nem élnek a szűrővizsgálat adta lehetősségekkel, holott a szűrővizsgálat életet menthet. Éppen ezért a program szervezői szeretnék, hogy a jövőben  minél többen vegyenek részt a vizsgálatokon,  tegyék meg az első lépést egészségük érdekében - nyilatkozta dr. Kiss István, a program Szakmai Bizottságának elnöke.

- Akik részt vesznek a szűréseken, kezükbe vehetik a saját egészségi állapotukról készült kockázatfelmérésüket, amelyet elvihetnek a háziorvosukhoz, vagy az eredményeket megbeszélhetik szakorvosukkal – mondta el Dankovics Gergely, programigazgató.

A „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020”, 2016-ban is közel 200 helyszínen áll a lakosság rendelkezésére, bízva abban, hogy a korszerű szűrővizsgálatok segítségével, valamint az egészséges életmód, és a megelőzés fontosságának hangsúlyozása által továbbra is sokat tehet a lakosság egészségmegőrzése és fejlesztése terén.

A programról és a szűrési helyszínekről, időpontokról a www.egeszsegprogram.eu oldalon tájékozódhatnak.

 

Galéria

Életmódegészségvédelemszűrőprogramdankovicskiss istván

Ajánló