2024.04.25, Csütörtök
5 tipp a sikeres újévi fogyókúrához

5 tipp a sikeres újévi fogyókúrához

Szolnok Pláza

2019.01.12. 15:22

A karácsonyi és szilveszteri falánkság eredménye, hogy sokunkra bizony felszalad néhány kiló. Ilyenkor jön a döbbenet és az újévi fogadalom, hogy lefogyunk. Ehhez persze eltökéltség és vasakarat szükséges, a lendület idővel gyakran elfogy, a fogadalom pedig feledésbe merül.

Hirdetés

A szakértők szerint, ha három hétig képesek vagyunk tartani a fogyókúra szabályait, utána már sokkal nagyobb esély van arra, hogy hosszú távon is rögzüljenek az új étkezési szokások. 

Megosztunk öt olyan fogyókúrás módszert, amivel önsanyargatás nélkül is leadhatjuk a felszaladt kilókat. 

Szénhidrátcsökkentett-diéta: Az egyik leghatásosabb módszer, nem csak azért, mert szaladnak le a kilók, hanem mert energikusabbak is leszünk tőle. Száműzni kell a konyhából mindent, amiben szénhidrát van, és le kell cserélnünk csökkentettre, vagy helyettesítő termékekre. Szigorúan tilos a cukor (még a barna és a nádcukor is), a liszt, a tészták, a rizs, az édesség, az alkohol, a péksütemények...a lista szinte végtelen. Ezt a módszert Schobert Norbert terjesztette el hazánkban igazán, update életmódját azóta is rengetegen követik. Ételeivel pedig a fentebb említett tiltott ételeket is le tudjuk cserélni szénhidrát-mentesre, vagy csökkentettre. Aki szeretne jókat enni, miközben folyamatosan megszabadul a felesleges kilóktól, annak ezt a módszert ajánljuk elsősorban.

 

Paleo diéta: Sokunknak ismerősen csenghet a mostanában felkapott, divatos irányzat. Lényege, hogy csak olyan ételeket fogyasszunk, ami már az őskorban is létezett. Egyes paleo étrendek engedik, míg mások teljesen megtiltják a tejtermékeket, de főszerepet kapnak az olajos magvak és a növényi olajak. Ez utóbbi lehet akár kókuszolaj is. Akárcsak a fentebbi diétában, itt is szigorúan kell kezelni a szénhidrátokat. Elsősorban csak növényekkel, gyümölcsökkel, gyökerekkel fogyasztható. Tiltott minden lisztből készült étel, hiszen az már mesterségesen van előállítva. Azoknak tökéletes választás, akik tudatosan meg tudják tervezni, mikor, mit egyenek.

 

Gyümölcsdiéta: Egy sokak által vitatott módszer, hiszen a gyümölcsdiéta alatt általában egy bizonyos fajta gyümölcs fogyasztható csak. Ennek gyakran az a következménye, hogy egy életre megunjuk... Mégis gyors fogyást eredményezhet, de mindenképp előtte konzultálni kell a háziorvossal. A legismertebb típusa dinnye-kúra, ami a nyári szezon legkedveltebbje. Télen elsősorban almával helyettesítik. Mivel a kúra végére sok hasznos dologban szenvedhet hiányt a szervezet, ezért néhány napnál tovább semmiképp sem szabad alkalmazni

 

Káposztaleves-kúra: Inkább a tisztításról szól és azoknak ajánljuk, akik csak egy-két kilótól szeretnének megszabadulni. A levesben a fogyókúra alatt bármennyit fogyaszthatunk, így éhesek biztosan nem maradunk.

 

90 napos diéta: Fogyaszt és regenerálja a szervezetet is. Emellett hosszútávú fogyást ígér, hiszen nem egy-két nap, hanem teljes három hónap áll rendelkezésre, így nem éri sokk a szervezetet. Lényege, hogy minden nap meghatározott, más tápanyagot kell bevinni a szervezetbe. Ehhez nagyszerű mintákat, terveket és recepteket találunk az interneten, így igazán változatos étrend alakítható ki a segítségével.

 

 

Életmódfogyókúraújévi fogadalom

Ajánló