2024.06.13, Csütörtök

A nők fele még a medencébe is magával viszi a telefonját, Bács-Kiskunban ez minden harmadik emberre igaz

Probako Communications

2017.06.07. 10:44

Bács-Kiskun megyében saját kávéfőző és vasaló nélkül nincs pihenés. A nyaralók 41%-a még a medencéhez is magával viszi a telefonját, de nyaralás alatt csak minden harmadik ember nézi meg az otthoni híreket is, sőt az országos átlagtól eltérően minden harmadik Bács-Kiskun megyei ki is kapcsolja a készüléket, ha vakációzik.

Hirdetés

Indul a nyár a műszaki cikkek piacán is: kiderült, hogy kamera, hajszárító és laptop nélkül nem megyünk nyaralni, a mobiltelefont pedig leggyakrabban fényképezésre, zenehallgatásra vagy navigációra használjuk – mutatott rá az Euronics Műszaki Áruházlánc friss felmérése*.

 

Ha szabadságra megyünk, kikapcsolódni indulunk, de vajon tudunk pihenni a mobiltelefonunk vagy a laptopunk nélkül is? Úgy néz ki, hogy kedvenc elektronikai kütyüink és készülékeink nélkül már nem nagyon utazunk, szállásfoglaláskor a többségnek pedig az is fontos feltétel, hogy legyen Wi-Fi az adott épületben.  Íme, az Euronics kutatásának eredményei a nyaralási szokásainkkal kapcsolatban!

 

Mobil nélkül sehova!

Az Euronics felmérése szerint a nők kütyüfüggőbbek, mint a férfiak: közel kétszer annyi nő visz magával nyaraláskor tabletet, bluetooth hangszórót, gyorstöltőt vagy egyéb szórakoztató elektronikai eszközöket, mint férfi, és a nők majdnem fele nem hagyja otthon a laptopot vagy a hajsütőt sem, ha vakációzni indul. A nők kétharmada hajszárítóval, a férfiak kétharmada fényképezőgéppel nyaral, de az urak többsége nem ragaszkodik a műszaki cikkekhez a nyaralás alatt. A magyarok kedvenc útitársa így hát összességében a kamera és a laptop, Bács-Kiskunban viszont a fényképezőgép mellett a saját kávéfőzőt és az úti vasalót preferálják inkább.

 

Ha már ott a mobil, akkor mire használjuk?

A legtöbben fotózásra, videózásra, navigációra, játékra és arra használják a mobiljukat, hogy felhívják családtagjaikat, illetve barátaikat. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében a mobilos étterem-, illetve szálláskeresés is népszerű, leggyakrabban pedig a Tolna és a Vas megyeiek telefonálnak haza. A Bács-Kiskun megyeiek a családi beszélgetések mellett legszívesebben fényképeznek vagy egész egyszerűen kikapcsolják a mobilt, ha nyaralnak.

 

Okostelefon vs. fényképezőgép

Nem tűnik igaznak az, hogy mióta van okostelefonunk, nem viszünk külön fényképezőgépet vagy kamerát a nyaralásra: az Euronics felmérése szerint ezzel az állítással a válaszadóknak csupán a harmada ért egyet. Meglepő módon tehát a duplakamerás okostelefonok ellenére is ragaszkodunk a fényképezőgépekhez, profi képekre vágyunk, ha nyaralni megyünk. Lássuk be, a fotózás még mindig közkedvelt dolog, akárhol is vagyunk! Azonban az okostelefon sem kevésbé népszerű, minden második nő és 10-ből 4 férfi még a medencéhez is magával viszi a telefonját, ha nyaral, ezzel a Bács-Kiskun megyeieknek alig a harmada van így.

 

Szelfi vagy nem szelfi?

A nők jobban kedvelik a szelfit, mint a férfiak: míg háromból két nő szereti magát fotózni a nevezetességek előtt, addig ezzel csak minden harmadik férfi van így. A legtöbb szelfit a Tolna megyeiek készítik, de a Bács-Kiskun megyeiek többsége is szelfipárti. És ahogy a szelfizés, úgy egy szállás lefoglalásakor a Wi-Fi is a nőknek fontosabb. A nők 86%-a szerint elengedhetetlen az internetkapcsolat a nyaralás alatt, majdnem minden második férfi azonban vígan meglenne internet nélkül is a vakációja idején.

 

*A felmérés 944 fő megkérdezésével készült, a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2017 májusában, a 18 év feletti magyar lakosságra súlyozva.

ÉletmódBács-Kiskun megyenyaralásmobiltelefon