2024.05.26, Vasárnap

Súlyos népbetegségnek számít hazánkban a kialvatlanság

mti

2017.03.25. 15:14

Jelentősen eltérő az emberek alvásigénye, hiszen vannak, akik alig pár órával is megelégszenek, mások viszont a fél napot is simán átaludnák. A kutatások szerint a nőknél átlag 7,8; a férfiaknál átlag 7,6 órát jelent az átlagos alvásigény. Magyarországon a többség ezt meg sem közelíti.

Hirdetés

A kialvatlanság már népbetegségnek számít Magyarországon - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában. Kalmár Hajnalka klinikai szakpszichológus elmondta, hogy az alvás minőségét például a folyamatos online jelenlét is rontja, ezért fontos lenne, hogy lefekvés előtt az emberek már ne használják okoseszközeiket, és ne legyenek állandóan elérhetőek.

Ugyanakkor a környezet is sokat számít: szakértők szerint általában 18-19 fokos hőmérsékletben lehet a legjobbat aludni, és az éjfél előtti alvás - ahogy a mondás is tartja - duplán számít, mert ilyenkor mélyebb álomba merül az ember - hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, hogy a szervezet csak rövid ideig képes tolerálni a kevés vagy nem minőségi pihenést, hosszú távon ez pusztítóvá válhat, gyorsabb öregedést eredményez és az öngyógyító folyamatok is sérülnek. A kevés alvás miatt ráadásul megnőhet a szervezet szénhidrátigénye, ami hízáshoz vezethet - jegyezte meg.

Életmódegészségügykialvatlanságnépbetegség

Ajánló