2024.04.14, Vasárnap

Hóvirágmezőben pompázik Solt környéke

Kiskunsági Nemzeti Park

2017.03.09. 08:33

Nem mindennapi élményben lehet része annak, aki erre kirándul!

Hirdetés

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Duna-menti ligeterdőkben fordul elő a faj, legnagyobb példányszámú állományai Solt, Ordas, Harta térségében találhatóak. Itteni populációi a múlt héten kezdtek virágozni, a nappali felmelegedés hatására, és az éjszakai fagyok elmúltával a napokban már teljes pompájukban nyílnak. A hóvirágmezőben már felfedezhetjük az ibolya és a tavaszi csillagvirág ragyogó kékes-lilás virágait is.

 

Egyik legismertebb vadon élő növényünk a 2017-ben az év vadvirágának is választott kikeleti hóvirág, amelynek nemesített rokonfajai a legtöbb kertben is ott virítanak a tél múltával.

 

A legtöbb kora tavaszi, lombfakadás előtt virágzó társához hasonlóan a hóvirág virágzása is erősen függ az időjárástól. A hó olvadása után, illetve a kemény fagyok elmúltával gyakran már február közepén megjelennek fehér leplű, lecsüngő virágai.

 

Fontos tudni, hogy a kikeleti hóvirág védett növény, 2005 óta gyűjtése és árusítása tilos. Egy szál hóvirág leszedése 10.000 Ft büntetést vonhat maga után, így inkább csak gyönyörködjünk bennük, ne akarjuk hazavinni.
EgypercesKiskunsági Nemzeti ParkSoltHartaOrdas