2024.04.20, Szombat

Hallott már az Európában is egyedülálló csólyospálosi darázskőről?

2016.06.25. 09:34

Hirdetés

A réti mészkő, vagy hivatalos nevén darázskő az Alföld ma már szinte teljesen elfeledett geológiai képződménye, melyet az Árpád-kortól a 70-es évekig építőanyagként használtak a térségben. Mielőtt teljesen feledésbe merült volna, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság partnereivel összegyűjtötte az előfordulására és felhasználására vonatkozó kutatási eredményeket. A projektet kiválósági díjjal jutalmazta a Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) Regionális Együttműködés.

A réti mészkő a szerb-magyar határ menti régió és az Alföld ma már szinte teljesen elfeledett geológiai képződménye, mely tartóssága miatt nem vetekedhetett a hegyvidéki kőzetekkel, de helybeli bányászata, így olcsósága miatt a térségben építőanyagként használták az Árpád-kortól folyamatosan egészen a ’70-es évekig. A modern építőanyagok alkalmazása, hajdani épültek lebontása és gondozatlansága következtében ma már szinte alig-alig ismerhetjük.

Feltárása, megismertetése és megőrzése érdekében tett kutatások és gyakorlati intézkedések nélkül múltunk, kulturális és természeti örökségünk egy szelete veszett volna el.

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Csólyospálos Község Önkormányzata és Novi Becej (Törökbecse) Önkormányzata együttműködésével valósította meg az „Elfeledett kulturális és természeti örökségünk felfedezése a magyar-szerb határmenti régióban” című projektjét, melyet kiválósági díjjal is jutalmazott a Duna-Körös-Maros-Tisza (DKMT) Regionális Együttműködés.

A projekt során a réti mészkő előfordulására, bányászatára és felhasználására vonatkozó régészeti, történeti, műemlékvédelmi, néprajzi és természettudományos kutatások eredményeként napjainkig rendelkezésre álló adatokat összegyűjtötték és adatbázisba rendezték, valamint hogy az emberek is megismerhessék, turisztikai tematikus útvonalat jelöltek ki.

Aki kíváncsi a darázskőre, az Csólyospáloson, a „Varangykő túraútvonal” bejárásával megtekinthet egy kialakított bemutatóhelyet. A feltárás Csólyospálos településtől ÉK-re, a temetővel szemben lévő dűlőúton közelíthető meg.

forrás: knp.hu

fotók: knp.hu

Galéria

EgyébKiskunsági Nemzeti Parkréti mészkődarázskő