2024.07.23, Kedd

Nem lehet elaltatni kutyát a láncrendelet miatt

2016.01.21. 11:54

Megszólalt a Magyar Állatorvosi Kamara a láncon tartás kérdésében: határozottan kimondta, hogy a saját gazdájának kérésére sem lehet elaltatni kutyát a megváltozott jogszabály miatt. 

Lapunk is hírt adott arról a rendeletről, mely szerint január elsejétől tilos kutyát tartósan láncra kötve tartani. A rendeletet sokan félreértelmezték. Több helyen is megjelent a sajtóban, hogy az állatvédők azt tapasztalják, hirtelen több lett a sorsára hagyott kutya, akiket vélhetően eddig láncon tartottak, több, ránézésre egészséges eb tetemét adták le egy gyepmesteri telepen. Az állatvédők attól tartottak, hogy sokan inkább megszabadulnak láncon tartott kutyájuktól, csakhogy elkerüljék a büntetést. Pedig a rendelet csak az állandó láncon tartást tiltja.

A Magyar Állatorvosi Kamara is szükségét látta megszólalni az ügyben. Állásfoglalást adtak ki, melyben felhívják az állatorvosok figyelmét, hogy amennyiben egy tulajdonos a láncon tartás nemrég megváltozott szabályaira hivatkozva kéri a kutyájának elaltatását, akkor az állatorvos minden esetben javasolja, hogy álljon el ettől, mert „ez önmagában nem lehet elegendő ok és indok egy egészséges állat életének kioltására”. 

A Magyar Állatorvosi Kamara elnöke, Gönczi Gábor már korábban azt mondta a hvg.hu-nak: elképzelhetetlen, hogy ezért altassanak el életképes, problémamentes állatokat a kollégáik. Mivel azonban „kiélezett hiedelmekkel, reakciókkal és média megjelenésekkel” találkoztak, jobbnak látták hivatalos állásfoglalásban tisztázni a jogi hátteret, és egyértelművé tenni minden tagjuk számára, hogy a láncrendelet miatt nem lehet egyetlen állatot sem elaltatni.

Fotó: MTI, Krizsán Csaba

Galéria

Egyébláncrendeletebrendeletkutyaelaltatás

Ajánló