2024.06.18, Kedd

Télterelő túrát szerveznek szombaton a Gemenci erdőben

2016.02.19. 10:10

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje már a tavaszra készül, éppen ezért a Gemenc Zrt. 2016. február 20-án, szombaton 10:00-kor indítja el különleges élményeket nyújtó télterelő túráját.

Hirdetés

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje már a tavaszra készül, éppen ezért a Gemenc Zrt. 2016. február 20-án, szombaton 10:00-kor indítja el különleges élményeket nyújtó télterelő túráját.

A lombjukat vesztett fák miatt mélyen be lehet látni a rejtettebb zugokba is, így nagy esély van arra, hogy gímszarvasokkal, egyéb nagyvaddal találkozzon a természetszerető. A túra során a Rezéti-Duna partjára érve a kirándulók megleshetik a szürke gém telep lakóinak zajos életét is. A közel 8 kilométeres kirándulás az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központjából indul.

Szakavatott túravezetők segítségével járhatják be a gemenci ártér legszebb téli tájait mindazok a kalandvágyó turisták, akik 2016. február 20-án, szombaton részt vesznek a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjának gyalogtúráján. Pörbölyről 10:00-kor indul a kirándulás. A gyalogtúra a Gemenci erdő nagyrezéti erdőrészletében, ártéri réteken keresztül halad érintve a Rezéti-Duna gémtelepét is.

Előzetes bejelentkezés alapján lehet a túrán részt venni. A szervezők meleg, vízálló túraruházatot, gumicsizmát vagy vízálló túrabakancsot, fényképezőgépet, valamint távcsövet ajánlanak öltözékként és felszerelésként.

Részletes program:

9:30                 Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ, Pörböly – Pénztárnyitás.

10:00 – 12:10  Gyalogtúra a Gemenci erdő nagyrezéti erdőrészletében, ártéri réteken keresztül, érintve a Rezéti-Duna gémtelepét is.

12:35               Érkezés Pörbölyre

Pörböly „Gemenc kapuja” - az ártéri erdő szélén, két régió határán fekszik. A Duna jobb partjától néhány kilométerre épült központ. 

Innen indul az ártéri rengetegbe a közkedvelt Gemenci Erdei Vasút és itt található a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ, melynek megújult objektumait 2007. tavaszán adták át a nagyközönségnek. Az új fogadóépület európai uniós színvonalon nyújt széleskörű szolgáltatásokat. A múzeum betekintést enged a Sárköz néprajzába és bemutatja a gímszarvast, ill. az ártér élővilágát, valamint az erdészet, a gazdálkodás összegyűjtött tárgyi emlékeit. Itt kapott helyet a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény is.

A Pörbölyi Erdei Iskola szálláshelyekkel és ebédlővel, szabadtéri tanteremmel, kézműves foglalkoztató helyiségekkel, kerti dísztóval, játszótérrel várja a gyermekeket, diákokat.

A pörbölyi állomástól, fogadóépülettől induló új ösvényen néhány perces sétával elérhető az arborétum, de a most létesített nagyrezéti vadmegfigyelőhelyet is innen lehet megközelíteni.
A kisvasút pályaszakasza mentén található tanösvények és játszóterek, a megfigyelőtornyok, a halászati bemutatóhely segítségével ismerheti meg a nagyközönség ezt a páratlan, növény- és állatvilágát tekintve egyedülálló tájat.

forrás: gemenczrt.hu

Galéria

EgyébtúragemencPörbölyerdő