2024.04.22, Hétfő

Megérkezett Tóbiás Gemencre

2016.03.02. 10:37

Tóbiás, a hím fekete gólya még péntek délután érkezett meg a gemenci erdőben lévő fészkére. A Gemenc Zrt. szakemberi ma reggel működésbe hozták azt a webkamerát, amit még 2013-ban szereltek fel, és amin keresztül bárki követheti a gólyacsalád életét. A tojóra egyelőre még várni kell, de legalább lesz egy kis ideje Tóbiásnak, hogy rendbehozza a fészket.

Hirdetés

Tóbiás, a hím fekete gólya még péntek délután érkezett meg a gemenci erdőben lévő fészkére. A Gemenc Zrt. szakemberi ma reggel működésbe hozták azt a webkamerát, amit még 2013-ban szereltek fel, és amin keresztül bárki követheti a gólyacsalád életét. A tojóra egyelőre még várni kell, de legalább lesz egy kis ideje a családfőnek, hogy rendbehozza a fészket.

Idén – ahogy az elmúlt két évben is – hamarabb jelentek meg az általában március közepén érkező fekete gólyák. Hazánkban a legtöbb fekete gólyapár a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig. Tipikus fészkelő helyeik a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár a Gemencben. A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

A most megérkezett, Tóbiás névre keresztelt fekete gólya 17 éves, 1999-ben gyűrűzték Bogyiszló környékén, a mostani fészektől nem messze. 2000 januárjában Izraelben azonosították a gyűrűje alapján a madarat, majd kilenc évvel később szintén a Jordán folyónál találkoztak vele. Ez a madár 2013-óta erre a bekamerázott fészekre érkezik meg, ami azt jelenti, hogy a születési helyétől, tehát attól a fészektől, ahol kikelt a tojásból, körülbelül 5 km távolságra fészkel.

Tóbiás rendszeresen elsőként jelenik meg a keselyűsi erdészház közelében épített fészkelőhelyén, a legkorábban 2014-ben február 24-én, tavaly pedig március 1-jén érkezett meg az ártéri erdőbe. Tóbiás más szempontból is különleges: a faj egyedei normális esetben kerülik az ember közelségét, ő azonban a napokban is teherautóktól 20 méterre, rakodásra váró farönkök mellett gyűjtötte a háncsot fészkéhez – mondta Csontos Péter, a Gemenc Zrt. turisztikai és marketingosztályának vezetője.

A napokban várható a tojó megjelenése is; mivel a tavaly itt költött tojó nem volt gyűrűzve, ezért nem tudni teljes bizonyossággal, hogy ugyanaz a madár lesz-e a hím párja – mondta az erdészetvezető. A gólyapár életét a gemenczrt.hu/media/feketegolya-feszek/ oldalon lehet nyomon követni.

A Gemenc Zrt. fontosnak tartja, hogy korszerű technológiát vegyen igénybe mindennapi munkája során, illetve kötelességének érzi a természetvédelmen alapuló szemléletformálást is. Az Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi munkájában jelentős gyakorlati segítséget nyújt a webkamerával dokumentált fekete gólyapár megfigyelése.

Forrás: MTI, Gemenc Zrt.

 

Galéria

Egyébtermészetvédelemgemencwebkamerafekete gólyatóbiás

Ajánló