2024.07.22, Hétfő
Folytatódik a Rudolf-laktanya és környéke újjászületése Kecskeméten
Illusztráció: magyarepitok.hu

Folytatódik a Rudolf-laktanya és környéke újjászületése Kecskeméten

magyarepitok.hu, baon.hu, hiros.hu

2023.09.01. 10:00

A korábban a szovjetek által leharcolt laktanyában a Lecpes Kft. munkájával létrejött családsegítő központról és a Horváth Építőmester kivitelezésében már jelenleg is zajló gimnáziumépítkezésről is írtunk már.

Folyamatosan éled újjá a Kecskemét korábban igencsak leromlott állapotba került értéke, a Rudolf-laktanya területe. Miközben már zárult le projekt a környéken és jelenleg is zajlik műemlékmegmentés, a jövőre is vannak tervei a városvezetésnek és a létesítmény közvetlen területén túlra is. Nemrég a baon.hu írta meg, hogy Győri András városi főkertész a Wojtyla Barátság Központban tartott előadásában elmondta: az önkormányzat távlati tervei között szerepel az egykori Rudolf-laktanya környezetében lévő Rudolf-kert újjáélesztése a régi formájában, rózsákkal beültetve, valamint a környéken kerül kialakításra Kecskemét legnagyobb játszótere.

 

Családsegítő központ épült az egykori laktanyában

A fejlesztések kapcsolódnak ahhoz az általános felújítási és restaurációs építkezéssorozathoz, melynek során létrejött az új család- és gyermekjóléti központ a Lecher Ödön és Pártos Gyula tervei alapján elkészült Rudolf-laktanya komplexum külső részén található 120 éves épületekből a Lecpes Kft. restaurációs munkája során. Erről a projektről többször is írtunk, legrészletesebben talán itt.

 

A családsegítő központ

A 2020 tavaszán elindult fejlesztésben a modern kornak és új funkciójának megfelelő épületegyüttes készült el, miközben a monarchiakori építészeti értékeket is megőrizték. A Lecpes munkájával a laktanya épületegyütteséből annak észak-nyugati részén 5245 négyzetméternyi területen három, összesen mintegy bruttó 1300 négyzetméteres épületből családsegítő központot alakítottak ki. Az épületeket felújították és összekapcsolták a műemléki szempontok figyelembevételével.

 

Laktanyaépületekből gimnázium

Egy kétrészes beruházás első ütemét pedig a Horváth Építőmester Zrt. végzi el, melyben a cég a laktanya törzsépületét, a tiszti épületet és az altiszti épületet újítja fel, restaurálja, építi át és bővíti – szintén a kor értékeit tiszteletben tartva. Emellett a három korábbi legénységi épületen is dolgoznak, itt az állagmegóvásra fektetik a hangsúlyt.

 

A látványterv a mindkét ütem végével bekövetkező állapotot mutatja (hiros.hu)

A munkálatok által a Kada Elek Szakgimnázium kap új otthont, melynek a Kodály Intézet látványos felújítása következtében költözik el régi otthonából. A fejlesztéselemekről és még további tervekről idén év elején a hiros.hu is beszámolt, a fent említett első ütem mellett a második ütemről is beszéltek. Ennek során várhatóan 2024-ben többek között a három legénységi laktanya felújításával és összekapcsolásával fogják folytatni a munkálatokat. Mindemellett a jövőben lezajló külön alprojektben a hat épület között egy parkot fognak kialakítani, amely mindenki előtt nyitva áll majd.

Egyéboktatási beruházásközparkHorváth Építőmester Zrt.Lecpes Kft.laktanya