2024.04.27, Szombat
A kígyászölyvek is kapnak gyűrűt a Kiskunsági Nemzeti Parkban

A kígyászölyvek is kapnak gyűrűt a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Kiskunsági Nemzeti Park

2023.08.27. 10:00

A gólyákéhoz hasonló színes, távolabbról is leolvasható gyűrűk alapján már több példányt is sikerült beazonosítani.

Hirdetés

Idén két kígyászölyv fiókára került gyűrű a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) területén. Ez az óvatos természetű madárfaj a testméretéhez képest kis fészkét fenyőkre építi, ahol azok megtalálása nagy kihívás elé állítja a szakembereket. A szinte kizárólag hüllőkkel táplálkozó kígyászölyvről rejtett életmódja miatt meglehetősen keveset tudunk. Elsősorban középhegységi költőfajként írták le az 1960-as évektől, de ma már a Kiskunságban is él 7-10 páros állománya - olvasható a nemzeti park oldalán.

2017 óta szervezett akciók keretében a KNPI, valamint a Magyar Madartani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai a költések biztonsága, illetve a tudományos szempontból is fontos információk gyűjtése érdekében évente megkeresik a fészkeket.

Az utóbbi években kevesebb fészekben találtak fiókát, ugyanakkor idén két, viszonylag késői fészkelés is megkerült. A kígyászölyv mindig egyetlen tojást rak. Jelen esetben sem történt másként, így összesen 2 fészekben 1-1 fiókára került gyűrű.

A gólyákéhoz hasonló színes, távolabbról is leolvasható gyűrűk alapján már több példányt is sikerült beazonosítani. Remélhetőleg az egyedi jelölésekből származó információk hozzájárulnak e ritka ragadozómadár védelméhez.

EgyébKiskunsági Nemzeti Park