2024.04.27, Szombat
Sikeres partifecske-védelem Bácsalmáson
Illusztráció: Pixabay

Sikeres partifecske-védelem Bácsalmáson

Kiskunsági Nemzeti Park

2023.07.01. 10:00

A beavatkozás azért kulcsfontosságú, mert a partifecskék minden évben új költőüreget készítenek maguknak, így védekeznek a megtelepedő paraziták ellen.

Hirdetés

Bácsalmáson jól működik a partifecskék költőhelyeinek védelme. Az önkormányzat évek óta együttműködik a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal, hogy a homokfalakban fészkelő madarak (partifecskék és gyurgyalagok) számára mesterséges falakat alakítsanak ki.  

Idén tavasszal egy helyi cég, a Bácsalmási Agráripari Zrt. felajánlásának köszönhetően egy, a fecskék által már az előző években is használt homokbánya falát frissítették fel - olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján. 

Tamás Ádám természetvédelmi őrkerület-vezető elmondta, hogy ez a beavatkozás azért kulcsfontosságú, mert a partifecskék minden évben új költőüreget készítenek maguknak, így védekeznek a megtelepedő paraziták ellen. A telepesen fészkelő partifecskék által lakott partfalak, bányafalak egy idő után megtelnek lyukakkal, és szabad falfelület hiányában a kolónia szépen lassan elnéptelenedik. Ilyenkor jól jön az emberi segítséggel, munkagéppel kialakított friss, fészkelésre alkalmas fal, mint ahogy ez itt is történt.

A hím partifecskék május végén kezdik el kiásni a fészkelőüreget, így a beavatkozást még előtte végezték el. Az eredmény szemmel látható, a bányában mintegy 400 új, idei költőüreget számláltak a szakemberek.

„Ez a tavalyi mennyiség duplája, ami azt mutatja, hogy a partifecskéket nem nehéz megtelepíteni, ha a természetvédelmi célú beavatkozás megfelelő helyen és időben, közvetlenül a fecskék érkezése előtt történik” – értékelte a munkálatot a természetvédelmi őrkerület-vezető.

Egy másik esetben is sikeresek voltak a költőhely védelmére vonatkozó tárgyalások. A homokbányától alig egy kilométerre a HUNENT Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. jelenleg épülő bácsalmási részlegének egyik régészeti kutató árkában 250 költőüregből álló friss partifecsketelep alakult ki. A munkát irányító vezetővel történt egyeztetések a madarak szempontjából megnyugtatóan zárultak, az árok fecskék által belakott szakaszán a földmunkákat leállították augusztus 1-jéig, amíg az összes fióka kirepül és elhagyja a telepet.

A teljes cikk a nemzeti park hírei között olvasható. 

EgyébKiskunsági Nemzeti Parkfecske