2024.04.28, Vasárnap
214 gólyafiókát gyűrűztek meg idén a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén
Illusztráció: Pixabay

214 gólyafiókát gyűrűztek meg idén a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

Kiskunsági Nemzeti Park

2023.07.27. 14:54

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) önkéntesei és a nemzetipark-igazgatóságok munkatársai minden évben felmérik a gólyafészkeket.

Hirdetés

Az idei évben is sikeresen lezajlott a fehér gólyák látványgyűrűzése, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) önkéntesei és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai végeztek Bács-Kiskun vármegyében és Szegeden. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. emelőkosaras autóval és villanyszerelők aktív segítségével járult hozzá a gólyavédelmi programhoz. A látványgyűrűzések keretében összesen 214 gólyafióka kapott jelölést, az eseményeket több mint 2100 érdeklődő kísérte figyelemmel - olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park híre között. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) önkéntesei és a nemzetipark-igazgatóságok munkatársai minden évben felmérik a gólyafészkeket, a gólyavédelmi program keretében elvégzik a fiókák nyilvános gyűrűzését az ország több területén az illetékes áramszolgáltatók segítségével.

A fiókák egyedi azonosítóval ellátott gyűrűt kapnak, egyik lábukra fémgyűrűt, a másikra műanyagból készült színes gyűrűt, amelyen akkora a jelölés, hogy messzebbről is leolvasható távcső segítségével. Így akár itthon, akár vonulás közben vagy a telelőterületen is azonosíthatók lesznek anélkül, hogy meg kellene fogni a madarat.

Bács-Kiskun vármegyében 30 településen, 67 fészekben 206 fiókát, valamint Szegeden két fészekben nyolc fiókát sikerült megjelölni.

A fehér gólya fiókák június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor gyűrűvel megjelölhetők. Ebben az időszakban akkorák, hogy a lábuk már nem vastagodik tovább, így nem áll fenn az a veszély, hogy a gyűrű később elszorítaná. Ha egy fészekben mégis túl kicsik lennének a fiókák, akkor ők nem kapnak jelölést.

A teljes hír a nemzeti park oldalán olvasható.

EgyébKiskunsági Nemzeti Park