2024.03.29, Péntek
Kültéri közösségi tereket adtak át Felsőszentivánon
Fotó: MTI/Rosta Tibor Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke, Vörös Szilárd polgármester, Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője (b-j)

Kültéri közösségi tereket adtak át Felsőszentivánon

MTI

2023.03.11. 10:00

A most átadott közösségi tér mellett 2020 nyarán adták át Magyarország egyetlen működő szélmalmát.

Hirdetés

A Magyar falu program első pályázati felhívásainak meghirdetése és az első támogatások folyósítása óta, 2019 közepétől már több mint ezermilliárd forint fejlesztési forrás jutott a kistelepülésekre - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön Felsőszentivánon.

Gyopáros Alpár a Bács-Kiskun vármegyei település kültéri közösségi terének átadásán elmondta: a kistelepüléseken élők jobb életminőségének érdekében nemcsak utak, intézmények és szolgáltatások fejlesztésére van szükség, hanem a közösségi életük gazdagítására, fellendítésére is.

Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a kormány egyik legfontosabb célja az elmúlt években az volt, hogy fejlessze a kistelepüléseket és az ottani közösségeket, hogy a falvakban élők is megfelelő színvonalon tudják igénybe venni az állam és az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat.

A program lényege, hogy "a falvakban jó legyen élni, az itt letelepedők megtalálják a számításaikat" - fogalmazott.

A politikus felidézte: választókerületének 24 érintett települése az elmúlt években - a falusi útalapból kapott támogatással együtt - több mint 6,5 milliárd forint támogatásban részesült. Köztük Felsőszentivánon több mint 700 millió forintot fordíthattak fejlesztésre, a legutóbb, a közösségi tér kialakításához 25 millió forint támogatást kapott a település a Magyar falu program forrásából.

Vörös Szilárd, Felsőszentiván független polgármestere kiemelte: a program révén sikerült felújítani a kerékpárutat, a faszerkezetű hidat, a fogorvosi rendelőt, továbbá a település utolsó, még köves útját. Sikeresek voltak a helyi civil szervezetek is: a sportkör öltözőfelújításra, a polgárőr-egyesület egy rendezvényre, a helyi lovas egyesület pedig autóbeszerzésre nyert el pályázati forrást - ismertette.

Az új közösségi teret Muka Attila Gábor plébános áldotta meg, aki felidézte: a Magyar falu programban elnyert támogatás révén a temetőt ma már kerítés védi, és megújulhatott a 18. század végén, a 19. század elején épült helyi plébánia.

A most átadott közösségi tér mellett 2020 nyarán adták át Magyarország egyetlen működő szélmalmát, amelyet 214 millió forint európai uniós támogatásból újjáépítettek.

EgyébFelsőszentivánMagyar falu program