2024.05.25, Szombat
A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai vizsgálják a víz minőségét a szikes tavakban
Fotók: Unyi Miklós/ KNPI

A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai vizsgálják a víz minőségét a szikes tavakban

Kiskunsági Nemzeti Park

2023.02.05. 10:00

A felmérés különösen fontos az elmúlt évek aszályai után.

Hirdetés

Vízmintavételt végeztek a héten - a február 2-ai vizes élőhelyek világnapja jegyében - a legjelentősebb felső-kiskunsági szikes tavaknál a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai – olvasható a park honlapján.

Ez a monitorozás része az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Intézetével folytatott közös kutatásnak, amely a tavak állapotának felmérését szolgálja. Különösen fontos mindez az elmúlt évek aszályai után.

Dr. Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület-vezető és Unyi Miklós vízügyi koordinátor a legkarakteresebb felső-kiskunsági szikes tavak - Büdös-szék, Böddi-szék, Kelemen-szék, Zab-szék - és a hozzájuk csatlakozó vízterek - Pipás-szék, Libás-szék, Kis-rét - vizéből vettek több ponton mintát. Ezeket az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Intézet munkatársa, dr. Boros Emil fogja elemezni a szikes jelleget adó fő tulajdonságok szerint, úgymint a sótartalom által meghatározott vezetőképesség, a pH (kémhatás) és a víz zavarossága.

Fotók: Unyi Miklós/ KNPI

A park munkatársai hangsúlyozták: nagyon fontos, hogy hosszú idő után ismét megteltek vízzel a szikes tómedrek. A vízmélység átlagosan kb. 40 cm, ami még ugyan elmarad az ideálistól, de például a tavalyi évhez képest - amikor jóval kevesebb víz volt a tavakban - jelentős pozitív fejlemény. Érdemes ugyanakkor megvizsgálni, hogy az aszályos esztendők és ezzel összefüggésben a talajvízszint drasztikus süllyedése milyen hatással volt a szikes tavak állapotára, hiszen ezeknél a sajátos élőhelyeknél a vízkészletet a felszín alatti ásványi anyagokban, sókban gazdag vizek feláramlása határozza meg. A vizek kémiai és fizikai paramétereinek hosszú távú monitoringja sok információt szolgáltathat a szikes tavak állapotának változásáról, ennek követése a száraz, aszályos évek miatt különösen fontos.

A szikes tavak fokozottan védett területek, amelyek nem látogathatóak. Bemutatásukat, megtekintésüket a Gulipán-tanösvény teszi lehetővé.

A teljes hír a nemzeti park oldalán olvasható.

EgyébKiskunsági Nemzeti Park