2024.07.13, Szombat
Orchideák a viperák lakta gyepeken
Illusztráció: Pixabay

Orchideák a viperák lakta gyepeken

Kiskunsági Nemzeti Park

2022.08.21. 10:00

Az orchideák alkotják a növényvilág egyik legkülönlegesebb csoportját, többek között változatos megjelenésük, érdekes életmódjuk és virágaik szépsége miatt.

A rákosi vipera egy ernyőfajnak tekinthető, mivel a megőrzésére irányuló védelmi intézkedések nem csak a viperának kedveznek, hanem az élőhelyén található más természeti értékek, például az orchideák hosszútávú megőrzéséhez is hozzájárulnak - tájékoztatott a Kiskunsági Nemzeti Park

Az orchideák alkotják a növényvilág egyik legkülönlegesebb csoportját, többek között változatos megjelenésük, érdekes életmódjuk és virágaik szépsége miatt. Hazánkban is számos fajuk fordul elő, de legtöbb állományuk veszélyeztetett, főként az élőhelyek kedvezőtlen változása vagy eltűnése miatt. A rákosi vipera kiskunsági élőhelyein, a rotáltatott szarvasmarha legeltetésnek köszönhetően, a változatos szerkezetű homokpusztagyepeken és zsombékokkal tarkított lápréteken több mint tíz orchidea faj, összességében sok tízezres állománya él. Ezen fajok közül nagy számban fordul elő az agárkosbor, szúnyoglábú bibircsvirág, pókbangó, de a ritkább szarvas bangó és légybangó is megtalálható.

EgyébKiskunsági Nemzeti Park