2024.04.23, Kedd

Kiskunhalasiak az ország legerősebb tűzoltói között

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.08.28. 14:31

Hat országból mérte össze százhatvanegy tűzoltó az erejét a Toughest Firefighter Alive (TFA) azaz a legerősebb tűzoltók versenyén a hétvégén Orosházán.

Hirdetés

Megyénkből tizenhat tűzoltó indult a kétnapos megmérettetésen, ahol embert próbáló feladatokat kellett teljesíteni időre.

A két nap tizenkét próbáját teljesítve a harminc és negyven év közöttiek versenyében egy lengyel induló, Marcin Zdzieblo nyerte, a legjobb hazai eredményt egy kiskunhalasi tűzoltó Csernák Zsolt tű. főtörzsőrmester érte el a korcsoportban. A negyven év felettieknél a szlovák Marek Slivka futotta a legjobb időt, a legjobb hazai eredményt a korcsoportban szintén kiskunhalasi tűzoltó tudhatta magáénak Taskovics Sándor tű. főhadnagy személyében.

A magyar abszolút győztes címet a Somogy megyei Horváth Dániel tűzoltó törzsőrmester nyerte el.

Az első nap hat részfeladatból állt, ahol elsőként két tizenöt kilogrammos kannát kellett húsz méteren keresztül cipelni, majd át kellett mászni egy három méter magas palánkon ahhoz, hogy a versenyző eljusson a következő feladathoz, ahol egy hetvenöt kilogrammos fémtömböt kellett eljuttatni az egyik pontból a másikba egy tíz kilogrammos kalapács segítségével. A feladat végrehajtása után fel kellett feszíteni egy személygépjármű motorháztetejét, ahonnan egy hetven kilogrammos akkumulátort kellett kiemelni, majd levágni egy fadarabot egy kézifűrész segítségével. A hatodik, egyben az első nap utolsó feladata, az volt, hogy egy derékig érő vizes medencében húsz kilogrammos súlyokat kellett körbevinni. A versenyben résztvevők a medence kivételével teljes tűzoltó védőruházatban hajtották végre a feladatokat.

A második nap egy kis pihenés után ismételten komoly feladatsor várta a versenyzőket. Az első két feladat során a versenyzők légzőkészülék használata mellett húztak ki negyven méter hosszan két-két tömlőt, majd kétszer ötven ütést adtak le egy hat kilogrammos kalapáccsal. A harmadik feladat egy két méter palánk leküzdése volt, mely után egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett elcipelni hatvan méteren át. Az utolsó helyszínen két tizenöt kilogrammos kannát kellett felcipelni egy mobil állványra, ahova további két tömlőt kellett felhúzni kötél segítségével, majd végezetül le kellett vinni a két kannát.

A feladatok mindkét nap komoly állóképességet és erőnlétet igényeltek a versenyben résztvevőktől.

A megmérettetést a helyszínen követte nyomon Bittmann Tibor tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánszolgálat-vezetője is, aki az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: „Felismertük azt, hogy együtt többek vagyunk. Együtt valami nagyot tudunk alkotni és ez a verseny méltán híres ebben az országban, de most már Közép-Európában is.”

 

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

KiskunhalasEgyéb2017tűzoltóknemzetközi versenyerő-bajnokság