2024.03.28, Csütörtök

Bajba jutott pilótákat mentettek a kecskeméti repülőtéren

honvedelem.hu

2017.06.02. 12:00

Filmbe illő jelenetek és különleges foglalkozások tarkítják a kecskeméti repülőtéren zajló Load Diffuser 2017 elnevezésű nemzetközi harcászati gyakorlatot.

Hirdetés

Két vadászgép személyzete rekedt ellenséges vonalak mögött. Túlélésük kulcsa a baráti gyors reagálású erők fellépése és a pilóták talpraesettsége. Szerencsére mindez csak egy imitált foglalkozás volt a Load Diffuser 2017 elnevezésű nemzetközi gyakorlaton…

Noha a Load Diffuser 2017  alapvetően a résztvevő nemzetek vadászgépeinek és repülőgép-vezetőinek közös gyakorlata, a nemzetközi megmérettetés tervezői egészen különleges foglalkozásokkal is megörvendeztették a hajózóállományt. Így gyakorolhatták korábban megszerzett túlélőismereteiket is az újdörögdi „vadonban”. 

Az elképzelt szcenárió szerint két darab kétszemélyes vadászgépet ért olyan találat, amely miatt mindkét hajózópáros a katapultálás mellett döntött. A négy bajba jutott pilóta ellenséges területen ért földet, így a „felmentő sereg” érkezéséig nem csak rejtőzniük kellett, de a rádión megadott találkozópontra is el kellett navigálniuk magukat. Mindeközben a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison lázas tervezés és készülődés kezdődött annak érdekében, hogy megtalálják és kimenekíthessék a bajba került bajtársakat. Rövidesen belevágtak a mentőakcióba: magyar, szlovák és horvát Mi-8-as és Mi-17-es helikopterek emelkedtek a magasba, fedélzetükön az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred katonáival. 

Miután a forgószárnyasok földet értek, a szárazföldi alegység biztosította a területet, megkeresték a közelben rejtőző pilótákat. A kimenekítés során kiderült, hogy a hajózók közül többen is megsebesültek, volt, akit hordágyon tudtak a fedélzetre emelni. Ellátásukat a helikopteren kezdték meg, stabilizálva állapotukat addig, amíg a repülőbázisra visszaérve át nem adhatják az egészségügyi szakembereknek. 

A filmbe illő mozzanat teljes sikernek bizonyult, amely nagyban köszönhető a légi- és szárazföldi egységek kiváló együttműködésének. 

 

Forrás: honvedelem.hu/Snoj Péter

KecskemétEgyébMH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisnemzetközi gyakorlatLoad Diffuser 2017