2024.04.20, Szombat

Nem akármilyen innovatív megoldással nyert fődíjat a kecskeméti kutató!

Világgazdaság

2017.04.01. 10:16

Muhi Kristóf, a Pallasz Athéné Egyetem, GAMF Műszaki és Informatikai Kar mérnök-informatikus hallgatója, aki a látássérültek számára tervezett mobilapplikációjával akadálymentesíti a Rubik-kockát. Ezzel a megoldással elnyerte az SCI-ndikátor fődíját. A SCI-ndikátor elnevezésű tudománykommunikációs versenyen fiatal magyar kutatókat díjaztak.

Hirdetés

Muhi Kristóf mérnök-informatikus a Rubik-kocka kapcsán komoly hiányosságra figyelt fel. A vakok és gyengénlátók részére készült dombornyomott Rubik-kockához készített képfeldolgozással működő mobil applikációt, amely a kirakáshoz vezető utat teszi elsajátíthatóvá hangos instrukciók segítségével. Az élményt és a játékot a gyengén látó vagy vak emberek számára akadálymentesíteni nem csak jó ügy, de fontos tudományos feladat is. Erről győzte meg a szakember tegnap este a zsűrit, a jelenleg teszt fázisban működő applikáció nyilvános bemutatójával, és nyerte meg a 2017-es SCI-ndikátor fődíját.

Kristóf egy abból a 12 fiatal kutatóból, akik vállalták, hogy az egyetemi képzésből hiányzó készségekre tesznek szert, és megtanulnak közérthetően és szórakoztatóan beszélni tudományos területükről - úgy hogy azt más szakmák vagy laikus is megértse. A SCI-ndikátor döntőjébe jutott fiatalok március 30-án az Állatkert Csillagterében mutatták be, hogy mire jutottak az elmúlt hetekben filmes- és kommunikációs szakemberek segítségével. A versenybe hét fiú mellett öt lány is bekerült, ami azért is nagyon fontos, mert a természettudományos szakmát választó nők esetében különösen nagy szükség van jól látható példaképekre. A versenybe került lányok közül korábban többen is tapasztalták, hogy az egyetemi képzés során megpróbálták őket eltántorítani a tudományos pályától.

Muhi Kristóf, az Év SCI-ndikátora a verseny fővédnökének, Bogyay Katalin ENSZ-nagykövetnek meghívására részt vehet a Science for Peace rendezvényen New Yorkban, amelyet a Magyar Tudományos Akadémiával és Sumaya jordániai hercegnővel közösen szervez Magyarország Állandó ENSZ Képviselete. Az áprilisi jordán-magyar esemény a tudománynak a béke építésében játszott szerepét mutatja be, valamint üzeneteket fogalmaz meg a soron következő Tudományos Világfórum előkészítéséhez.

 

A versenyről bővebben, valamint a többi helyezettről itt olvashat: http://www.vg.hu/gazdasag/innovacio/vegre-a-latasserultek-is-kirakhatjak-a-rubik-kockat-486063

EgyébinnovációtudományRubik-kockamobilapplikációSCI-ndikátorlátássérültek

Ajánló